Одржано добротворно вече за помоћ народним кухињама на Косову и Метохији

Срна

Бањалука - У Бањалуци је вечерас у оквиру акције "Кад би хљеба било више" одржано добротворно вече "Саборно за Косово и Метохију" с циљем прикупљања помоћи за народне кухиње у јужној српској покрајини.

Организатор акције је Србско сабрање "Баштионик" из Бањалуке, а предсједник ове организације Предраг Адамовић рекао је да се вечерашњим концертом, на којем је наступала младост, жели послати слика обновљеног Косова.

"Ту живе Срби у веома тешким условима, јер не могу да раде и обрађују своје земљиште и треба да им помогнемо", рекао је Адамовић новинарима.

Он је навео да је с тим циљем покренута акција "Кад би хљеба било више", а уз помоћ компаније "М:тел" отворен је и хуманитарни број 1412 чијим позивањем заинтересовани до краја јануара могу донирати једну КМ.

"Од 2007. године, када је до нас стигла имформација да на Косову и Метохији има гладних Срба и када смо организовали два конвоја са више од стотину тона брашна и хране, није прошла година, а да нисмо у неком од градова Српске организовали акцију за прикупљање помоћи за Косово и Метохију", рекао је Адамовић.

Светлана Стевић, која води народне кухиње у оквиру Епархије рашко-призренске, рекла је постоји шест народних кухиња на Косову и Метохији.

"Прва кухиња отворена је 2001. године и, нажалост, све је већи број људи који долазе да потраже парче хлеба и кувану храну. Тако да је и наша обавеза све већа да то обезбедимо", каже Стевићева.

Она је истакла значај ове акције која се организује у Републици Српској да би се помогао останак и опстанак Срба на Косову и Метохији.

"Простор Косова и Метохије је пун проблема и тешко се у њему живи. Међутим, навикли смо на то и тешко је и причати да живимо тако да и легнемо и устанемо са питањем да ли ћемо дочекати ново јутро и вече", рекла је Стевићева.

Упркос томе, додала је она, српски народ је ту гдје је и бори се. "Међутим, и то би било узалуд да није помоћи са стране. Зато је ова акција и значајна, да се помогне колико може у набавци намирницама које ми не можемо да произведемо, као што су уље, брашно, зачини, конзервирано поврће и друге потрепштине", рекла је Стевићева.

Осим позивања хуманитарног броја 1412, грађани акцију могу помоћи и уплатом средстава на жиро-рачун Србског сабрања "Баштионик" Бањалука 567 2412 7000 32208, са сврхом уплате: помоћ Србима на Косову и Метохији, те новчаном уплатом у сједишту "Баштионика" у Јеврејској улици у Бањалуци.

Добротворној вечери присуствовало је свештенство епархија рашко-призренске и бањалучке, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић, генерални козул Србије у Бањалуци Владимир Николић и други представници јавног и културог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана