Održan koncert Djeca Srebrenice u Beogradu

Srna
Održan koncert Djeca Srebrenice u Beogradu

Beograd - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice večeras je održalo koncert u Beogradu pod nazivom "Djeca Srebrenice u Beogradu".

Koncert u Centru za kulturu "Vlada Divljan" počeo je nastupom Prvog beogradskog pjevačkog društva, nakon čega je Dragiša Simić, član Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" recitovao stihove ovog srpskog pjesnika.


Nakon toga, nastupila su djeca iz Srebrenice, mladi guslar Dušan Pejić i članovi KUD-a "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice, koje je osnovano 29. februara 2016. godine pri pravoslavnoj crkvi i Srpskom kulturnom centru "Sveti despot Stefan Lazarević" u Srebrenici.

Folklorni nastup započeo je KUD "Nikola Tesla" iz Beograda, koje je osnovano 1926. godine, a poznato je po tome što je Tesla dao pristanak da društvo po njemu dobije ime, te je iz Amerike poslao zastavu sa kopljem i idejno rješenje amblema društva.

Ovo kulturno-umjetničko društvo osnovano je sa ciljem da se djeci i mladima približi značaj očuvanja srpske tradicije i kulture.

Organizator večerašnjeg koncerta u Beogradu je Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda.

Predsedavajući Skupštinom Udruženja Ljubinko Stojanović rekao je Srni da su sa posebnom srećom i radošću dočekali djecu iz Srebrenice, koji uporno vježbaju folklor u vrlo teškim uslovima.

"Srebrenica je mesto sa teškim uslovima za život, sa neuređenim ulicama, zgradama, jedan zapušten grad bez života vezanog za kulturu, sport", kaže Stojanović.

On je dodao da su nakon njihovog nastupa na Jahorini u martu ove godine odlučili da ih dovedu da nastupe u Beogradu, gdje su stigli juče, te su već održali mini koncert na Avalskom tornju, a posjetili su i Vojni muzej na Kalemegdanu, kao i Hram Svetog Save na Vračaru.

"Drago nam je što možemo da vidimo radost u tim dečijim očima, njihove osmehe i lepo raspoloženje. Nije im teško što će noćas da putuju, a sutra će svi morati u školu", rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana