Oдржан историјски час о агресији хрватске војске 1995. године

Oдржан историјски час о агресији хрватске војске 1995. године 15.09.2017 17:27 | Срна

Козарска Дубица - У свим школама у Козарској Дубици данас је одржан историјски час на којем су о хрватској агресији 18. и 19. септембра 1995. године ученицима говорили активисти општинске Борачке организације који су били директни учесници одбране града.

У Основној школи "Свети Сава", на историјском часу коме су присуствовали ученици деветих разреда, уводну ријеч имала је наставник историје и географије Милена Милановић, а затим су дјеци говорили учесници судбоносних септембарских дана, Бранко Пралица, Горан Мађаш и Јанко Пралица.


Бранко Пралица је у то вријеме био замјеник командира Полицијске станице Козарска Дубица и командир Интервентног вода у Козарској Дубици, а обављао је и дужност команданта батаљона посебних јединица полиције Приједор.

"Битно је да дјеца знају шта се дешавало 1995. године, да су страдале невине жртве упадом хрватске војске која није штедјела ни дјецу, ни одрасле, те да нам је непријатељ био исти као 1914. и 1941. године", рекао је Пралица.

Он је подсјетио да је 18. септембра у 10.00 часова почело гранатирање Козарске Дубице, на коју је тога дана пало око 4.000 граната, након чега је град био разорен.

"Ми смо зауставили тај напад хрватске војске у рејону тадашње Текстилне индустрије жКнежопољкаж, а други напад 19. септембра у рејону Доње Градине. У својим намјерама непријатељ није успио јер су војска, полиција и становништво одбранили Козарску Дубицу, а тиме и западне границе Републике Српске", истакао је Пралица.

Директор Основне школе "Свети Сава" у Козарској Дубици Богдан Марељ рекао је да су историјски часови корисни за дјецу да би сазнали шта се дешавало у њихов ближој историји.

"Осим цивилних жртава које смо имали у септембру 1995. године, наша школа је претрпјела директну штету, јер је у гранатирању погођена зграда школе, па је и то један од разлога да дјеца знају шта се тада дешавало и да спознају истину о нашем отаџбинском рату", каже Марељ.

Историјски часови одржани су данас у Средњошколском центру "Никола Тесла" и у централним и подручним основним школама "Вук Караџић" и "Мајка Кнежопољка".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица