Одборници СДС-а прелазе у Изворну

М. Вујић, В. Кулага
Одборници СДС-а прелазе у Изворну

Градишка - Изворна СДС, која је обновила дјеловање 12. јула, након што је постала парламентарна странка јер има посланика у Народној скупштини РС, полако улази и у локалне парламенте.

Странка коју су основали ветерани СДС-а одборнике већ има у Градишци, Прњавору, Кнежеву и Фочи, а њени челници очекују да ће их ускоро имати неколико и у Градској скупштини Бањалука. У редове Изворне СДС махом су прешли одборници који су мандате на посљедњим локалним изборима освојили као кандидати СДС-а. Изузетак је Фоча гдје им је пришао Драган Ковачевић из СНС-а. У Прњавору је у Изворну СДС прешао бивши одборник СДС-а Бранко Шикањић, а у Кнежеву ће њене боје бранити предсједник Скупштине општине Радован Марић и одборник Радован Ђукарић који су такође освојили мандате на листи СДС-а.

Марић каже да је имао проблема са локалним одбором СДС-а, али да је за разлику од дојучерашњих страначких колега остао вјеран изворним принципима због чега је сада дио Изворне СДС.

- Ја сам у правом СДС-у - рекао је Марић.

Изворна СДС највише одборника има у Градишци гдје су јој приступила четири бивша представника СДС-а - Предраг Љубичић, Мирјана Дакић, Славко Мекињић и Душан Кочић.

СДС сада има само једног одборника више од Изворне СДС.

Љубичић, који је предсједник Клуба одборника Изворне СДС у Скупштини општине Градишка, каже да су били приморани на овакав корак.

- Људи око начелника општине Зорана Латиновића су приватизовали органе СДС-а и мимо органа странке су постављали и смјењивали људе и давали уступке ПДП-у и НС-у - истакао је Љубичић.

Конвенција Изворне СДС у Градишци, на којој ће бити изабрани органи странке на локалном нивоу, биће одржана 30. августа. Протеклог викенда отворена је канцеларија странке и изабран Иницијативни одбор на чијем је челу Тихомир Михајловић који је у јануару искључен из СДС-а. Изворној СДС у Градишци приступили су и некадашњи кадрови СДС-а Радомир Пјанић и Бранко Грбић.

- У Изворној СДС у Градишци је већина људи који су омогућили СДС-у и Младену Босићу да повећају изборни резултат у овој општини за 110 одсто, а који су на крају награђени искључењем из странке. На наредим изборима највјероватније ћемо имати кандидата за начелника општине и још јачи одборнички клуб. Градишки СДС напустио је огроман број незадовољних људи, па се може рећи да су они сада само празна љуштура без страначких активиста - нагласио је Михајловић, који би према незваничним информацијама, могао бити кандидат Изворне СДС за начелника Градишке.

Члан Извршног одбора Изворне СДС и посланик у Народној скупштини РС Славко Дуњић, који је такође искључен из СДС-а, каже да ће имати одборнике у многим општинама како буду конституисани органи странке.

Изворна СДС регистрована је 2007, а поново су је ове године активирали доскорашњи чланови СДС-а који су незадовољни радом руководства странке на челу са Младеном Босићем и Огњеном Тадићем.

Народна скупштина

Славко Дуњић је најавио да ће Слободни демократски српски клуб у Народној скупштини, који тренутно броји четири посланика, до јесени имати двоструко више посланика. У овом клубу очекују да ће им прићи још неколико посланика из опозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана