Од рака тестиса мјесечно оболи до десет мушкараца

Данијела Стоканић
Од рака тестиса мјесечно оболи до десет мушкараца

Бањалука - Карцином тестиса најчешће се јавља код мушкараца између 20 и 40 година, а због ове опаке болести мјесечно помоћ љекара у Универзитетском клиничком центру РС затражи од пет до десет нових пацијената.

Речено је то на јучерашњој конференцији УКЦ РС, поводом „Мовембера“ мјесеца борбе против рака тестиса и простате, који је један од најчешћих карцинома у мушкој популацији и од којег најчешће оболијевају старији од 65 година.

Помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ РС Слободан Хајдер, који је специјалиста уролог, казао је да рак тестиса има велики утицај на мушко репродуктивно здравље и добијање потомства, због чега је рано откривање болести од великог значаја.

- Најчешћи симптом тестикуларног тумора је безболна квржица или оток тестиса. Остали симптоми могу укључивати ту­п бол и осјећај тежине у мошницама - рекао је Хајдер.

У УКЦ-у кажу да су случајеви карцинома тестиса много чешћи него прије 20 година, а специјалиста онколог из Клинике за онкологију Радмила Рашета истакла је да је у европским земљама примјетан драстичан пораст броја обољелих у односу на прије 40 година.

- Узроци карцинома тестиса се још тачно не знају, али се сматра да је предиспонирајући фактор неспуштени тестис у скротум. Начин лијечења зависи од стадијума болести - истакла је Рашета и додала да је изљечивост са метастазом 80 одсто, а са локализованом болешћу чак 95 одсто.

Према њеним ријечима, у Српској се од карцинома простате тренутно лијечи више од 1.100 пацијената.

Пацијент Александар Јовановић апеловао је на младе да реагују на вријеме, контролишу своје здравље и оду код уролога.

  • Болест није срамота. Након операције и опоравка брзо сам се вратио на посао и нормалном животу. Скоро да нисам осјетио тежину ове опаке болести - казао је Јовановић.

Помоћ

Борби против карцинома тестиса и простате придружили су се и чланови неформалног удружења „Супербрке“ из Бањалуке, који су покренули хуманитарну акцију за помоћ обољелима. Представник овог удружења Филип Јаковљевић рекао је да је циљ акције подизање свијести о здрављу мушкараца, али и да се скупљањем новца у такозвани „Бркин фонд“ помогне онима којима је то најпотребније.

- Ове године помоћ је намијењена Браниславу Бабићу из Козарске Дубице и Александру Пудару из Добоја, који се боре са овом болешћу - казао је Јаковљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана