Обновљена традиција Светосавског добротворног бала у Приједору

Срна
Обновљена традиција Светосавског добротворног бала у Приједору

Приједор - У организацији Кола српских сестара, у Приједору је одржан Светосавски бал чиме је у овом граду обновљена традиција организовања ове свечаности.Предсједник Кола српских сестара Јадранка Мијић изјавила је да су се чланице овог удружења потрудиле да овај културни догађај у граду постане и остане запамћен као свечаност хуманости и достојанства.

"Нама је посебно задовољство што нам је указано повјерење да ове године организујемо Светосавски доборотворни бал, а ово добротворни посебно истичем јер је то оно због чега смо и прихватили да обновимо ову светковину, управо прикупљање хуманитарног прилога за једну акцију", рекла је Мијићева.

Она је рекла да је за бал било продато око 370 улазница, а да је прилог који је скупљен од продаје крофни 2.581 КМ.

"Средства од продаје крофни које су припремале чланице Кола усмјерићемо у хуманитарне сврхе односно у изградњу куће осмочланој породици Милинковић из Црне Долине", навела је Мијићева.

Она је додала да су раније већ прикупили средства за ове намјене од Министарства управе и локалне самоуправе, тако да ће ово бити довољно за почетак радова.

Мијићева је додала да је свечаност уљепшао и златник са ликом Светог Саве, који је, као најсретнија у једној кофни, пронашла просвјетни радник Биљана Бановић.

Осим Кола српских сестара, организацију обновљенег Светосавског бала у Приједору подржала је и Градска управа Приједор.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који је присуствовао балу, истакао је да је Свети Сава представљао и представља духовну вертикалу српског православног народа и његова величина, његово биће, ум и мудрост су задужили српски народ и тај светитељ и просвјетитељ се слави вијековима.

У програму бала учествовали су Хор "Вила", Арсен Чаркић и Група "Источник" Удружење за очување традиције и кореограф Жељко Шормаз, глумац Александар Бламић, група "Носталгија" и солиста Предраг Мијатовић.

Традиција светосавских духовних и свјетовних свечаности у Приједору, са прекидима, датира од 1891. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана