Ножичко код Српца: Изгорјела црква

Дејан Јовичић
Ножичко код Српца: Изгорјела црква

Србац - Хришћанска адвентистичка црква у Ножичком код Српца готово је потпуно изгорјела, а штета коју је узроковала ватрена стихија процјењује се на 60.000 до 70.000 марака.

Полиција и противпожарни инспектор су утврдили да је до пожара највјероватније дошло када је у понедјељак ујутро на кров цркве пало дрво након невремена које је захватило овај крај два дана раније. Тада је стабло липе оштетило електричне каблове са стуба, који су се вјероватно запалили, а пламен је прво захватио кров, након чега се проширио на цијели објекат. Пожар се рекордном брзином проширио по цијелој цркви, јер се у унутрашњости налазио велики број дрвених клупа и паркет, и за кратко вријеме причињена је огромна материјална штета.

Мјештанин Ненад Малбашић, који живи у близини цркве, испричао је да је у петак навече прошла пијавица која је почупала неколико стабала дрвећа и скидала црепове са кућа. Тада је на цркву пало стабло које су мјештани брзо уклонили, али није примијећено да је дошло до оштећења каблова.

- Чак су и осигурачи у цркви били искључени. Међутим, у ноћи између недјеље и понедјељка пробудиле су ме комшије вичући да гори црква. Одмах сам позвао ватрогасце који су брзо стигли и покушали барем нешто да спасу, али нису успјели. Остали су читави само зидови - рекао је Малбашић.

Ово је била најстарија адвентистичка црква у БиХ која је изграђена прије 80 година. Обновљена је прије 28 година, а прије три године је реконструисан дотрајали кров.

- Сваке суботе овдје се окупи тридесетак вјерника из Ножичког и околних села. Јако смо потресени због ове несреће, али ћемо се потрудити да прикупимо донације и прилоге вјерника како бисмо је што прије обновили - рекао је предсједник црквеног одбора Здравко Вокић.

Поред цркве у Ножичком, на подручју србачке општине постоји још једна адвентистичка црква која се налази у Кукуљама.

Истрага

Иако је било сумњи да је пожар подметнут, истрага је показала да се, ипак, вјероватно ради о несрећи коју је проузроковао пад дрвета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана