Новим занимањима до веће запослености у Српцу

М. Л.
Новим занимањима до веће запослености у Српцу

Србац - У Српцу ће бити одржан округли сто на којем ће се разматрати измјена плана уписа ученика у средње школе, што је резултат све чешћих апела србачких одборника који сматрају да садашњи план уписа доводи до повећања незапослености.

У округли сто, који би требало да буде одржан крајем године или почетком идуће, биће укључени представници школе, општинске управе и привредни субјекти како би се пронашло најбоље рјешење у складу са потребама на тржишту рада.

- Привредници ће попуњавати анкету на којој ће се изјаснити о потребама за радном снагом, могућностима стипендирања ученика и пружања стручне праксе. Анкету ће попуњавати и ученици деветих разреда, али и њихови родитељи, јер се жеље ученика понекад мимоилазе са могућностима родитеља - рекао је директор Центра средњих школа „Петар Кочић“ Миленко Живанић. Он је појаснио да мјешовите школе, према постојећим нормама, могу имати свега три струке и гимназију, те да би увели неку нову струку, морали би избацити неку од постојећих. Уклањање неког од постојећих смјерова оставило би неке од професора без посла, што је према Живанићевим ријечима, још једна потврда да се новом плану уписне политике мора озбиљно прићи.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић подржао је организовање округлог стола како би се израдила још квалитетнија уписна политика која би довела до повећања запослености.

- План уписа за текућу школску годину квалитетно је урађен, а добио је и подршку већине одборника. Слажем се да организујемо ширу расправу како би наредни план уписа био још бољи - рекао је Драгосављевић.

Одборник НДП-а Горан Ћосић истакао је да уписна политика мора обухватити квалитетнију структуру занимања са могућношћу увођења нових смјера, попут дрвопрераде.

- Гомилају се кадрови попут туристичких техничара, конобара и кувара које више немамо гдје запошљавати. Ниво прераде дрвета је на већем нивоу него што је то било прије двије деценије, тако да би увођење овог смјера могло имати перспективу - истакао је Ћосић. Одборници су предлагали и увођење смјерова воћарства или сточарства јер је србачка општина изразито пољопривредни крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана