Нови кредит брише старе дугове у Козарској Дубици

Маријана Миљић
Нови кредит брише старе дугове у Козарској Дубици

Козарска Дубица - Емитовањем обвезница на Бањалучкој берзи општина Козарска Дубица задужила се 10,5 милиона марака, а овај новац послужиће за покривање постојећих кредита и обавеза према добављачима.

На Бањалучкој берзи наведено је да је општина Козарска Дубица емитовала 105.000 обвезница.

- Јавна понуда је завршена 8. септембра, при чему је уписано свих 105.000, односно 100 одсто од укупног броја понуђених обвезница. Оне су продаване по цијени од 100 марака - обавијештено је са берзе.

У општини Козарска Дубица истичу да ће овај новац бити коришћен искључиво за покриће постојећих задужења, али и измирење обавеза према добављачима.

- Раније смо код три банке задужени за по три милиона. Имамо веома високе камате на ове кредите које досежу и од 6,5 до седам одсто. Планирамо да девет милиона марака из задужења на берзи путем емитовања обвезница утрошимо за покриће ових кредита и њихово затварање. Преосталих милион и по марака утрошићемо за измирење дугова према добављачима, а који су настали још у периоду од 2012. и 2013. године - рекао је начелник Козарске Дубице Раденко Рељић додавши да та дуговања треба да буду измирена што прије.

- Добављачи ће у супротном тужити општину, тако да тај дуг неће више бити 1,5 милиона, већ ће са каматама и на основу судске пресуде достићи три милиона КМ - казао је Рељић.

Општина је настојала и да узме кредите код домаћих, али и иностраних банка како би постојеће кредите препаковала, али ни то није уродило плодом, јер су презадужени.

- Пошто смо били у категорији "Ц", ниједна банка није нам одобрила нови кредит јер смо презадужени. Нисмо могли добити ниједну марку од банака, због чега смо се и одлучили на задужење путем емитовања обвезница на берзи - казао је Рељић и додао да је евидентно да ново задужење неће отићи на инвестиције и улагање, већ ће општина новац искључиво користити за враћање обавеза претходних власти.

Власт

Странке СНСД, ДНС и СП на локалним изборима у октобру 2016. године однијеле су апсолутну побједу у Козарској Дубици освојивши највећи број мандата у Скупштини општине, али и мјесто начелника општине. Тада је заједнички кандидат ових странака Раденко Рељић добио повјерење већине бирача у Козарској Дубици. Иза себе је оставио заједничког кандидата за начелника општине Странке СПАС и Савеза за промјене Бранка Бараћа. Прије Рељића начелник Козарске Дубице био је Миле Злојутро, који је у августу прошле године напустио СДС и прешао у ДНС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана