Novac iz Srbije ide za promašene projekte u Srebrenici

K. Ćirković, M. Latinović
Novac iz Srbije ide za promašene projekte u Srebrenici

Srebrenica - Umjesto da stanovnicima opštine Srebrenica obezbijedi bolji život, načelnik Ćamil Duraković novac dobijen od Vlade Srbije rasipa na bespotrebne projekte.

Poručio je to zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić i naglasio da je novac dobijen na donatorskoj konferenciji trebalo da bude upotrijebljen za ekonomsko jačanje i otvaranje novih radnih mjesta u Srebrenici.

- Umjesto da tri miliona evra budu uložena u te namjene, novac će otići na projekte od kojih će korist imati nekoliko osoba i izvođači radova - smatra Grujičić.

Navodi da će novcem Vlade Srbije biti finansirani projekti izgradnje obdaništa, uređenja glavne saobraćajnice i izgradnja mosta na Perućačkom zalivu.

- To je bacanje para jer se radi o promašenim i beskorisnim investicijama - tvrdi Grujičić.

On je pojasnio da su kapaciteti obdaništa sasvim dovoljni za sve mališane, zbog čega nema potrebe za gradnjom novog.

- U srebreničkom vrtiću boravi više djece iz Bratunca jer su ovdje usluge znatno jeftinije - ističe Grujičić.

Smatra da ni gradnja mosta na zalivu Perućačkog jezera nije trebalo da bude prioritetni projekat jer postoji put koji povezuje sela na tom rijetko naseljenom području.

On je dodao da je u dobrom stanju i glavna saobraćajnica i opravdano bi bilo jedino da bude izgrađen trotoar. Da je donaciju trebalo uložiti u druge projekte smatraju i predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović i Opštinskog odbora NDP-a Slađan Milovanović.

- Obdanište se moglo dograditi, a glavna saobraćajnica je gotovo rekonstruisana - kazao je Cvjetinović koji je kritikovao i skupštinsku većinu, koju čine SNSD i SDA, jer su, kako kaže, dali zeleno svjetlo za ove projekte.

Milovanović smatra da je dio novca od Vlade Srbije trebalo da bude uložen u infrastrukturne projekte u selima.

- Zbog nemara sada imamo situaciju da poljoprivrednici iz Skelana ne mogu da prevezu malinu do otkupnih mjesta, a porodice u selu Gloževići nemaju struju - rekao je on.

Duraković je rekao da je Skupština usvojila plan u kojem je definisano šta će biti urađeno novcem od Vlade Srbije.

- Ključni projekat koji ćemo realizovati je fabrika u industrijskoj zoni koja će odmah zaposliti 30 radnika. Obdanište koje imamo ne ispunjava zakonske uslove da u njemu mogu boraviti djeca i to je dato kao instrukcija od strane Prosvjetne inspekcije RS još prošle godine, a drugi razlog ulaska u taj projekat je želja premijera Aleksandra Vučića da se uradi nešto namijenjeno za djecu - rekao je on. Duraković je istakao da centralna saobraćajnica kroz Srebrenicu nije popravljana posljednjih 15 godina, te da će most na jezeru Perućac povezati dvije mjesne zajednice.

Stipendije

Mladen Grujičić je zamjerio Ćamilu Durakoviću i to što iz budžeta opštine izdvaja malo novca, svega 50.000 KM za stipendiranje studenata. Momčilo Cvjetinović je ukazao i na sporost opštinske administracije koja još nije dodijelila stipendije za 2015/2016. godinu iako se akademska godina završava. Duraković je naglasio da će u narednom periodu biti isplaćene stipendije za sve studente, te dodao da su ove godine u opštinu primljena 23 volontera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana