Нина наставља животну битку у Њемачкој

nezavisne.com
Нина наставља животну битку у Њемачкој

Београд, Добој - Надамо се да ћемо до сљедећег петка добити термин на клиници у њемачком граду Есену и да ће наша кћерка што прије наставити лијечење у тој здравственој установи, поручио је Станко Ближњаковић, отац петнаестогодишње Нине, обољеле од тешког облика леукемије.

Ближњаковић нам се јавио из Београда, гдје је са три Нинине школске другарице отишао кћерки у посјету у Институт за здравствену заштиту мајке и дјетета "Др Вукан Чупић", гдје се дјевојчица из Добоја налази скоро три мјесеца.

"Лијечење у Београду није дало жељене резултате, након два циклуса хемотерапије болест се није зауставила. Зато смо кренули у потрагу за клиникама у иностранству гдје би наставила лијечење", навео је Ближњаковић.

На препоруку су, каже, ступили у контакт са клиником у Есену, и послали медицинску документацију.

"Обраћали смо се и другим клиникама, од њих шест, од пет смо добили одбијенице. Клиника у Есену нам је позитивно одговорила, али да бисмо добили термин (за преглед), до уторка се мора на њихов рачун уплатити 340.000 евра", казао је Ближњаковић те додао да је дио новца већ уплаћен, а остатак ће бити данас.

Осим са хуманитарног рачуна, на који су грађани из цијеле БиХ и организације уплаћивали новац од тренутка када је Нина почела лијечење у Београду, средства ће, каже њен отац, бити уплаћена и из Фонда здравственог осигурања РС, те Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

На рачун клинике у Есену уплаћено је 100.000 КМ из градског буџета, објављено је у локалним медијима у Добоју, али ту информацију због нерадног дана нисмо успјели јуче потврдити.

"У складу са одлуком Скупштине града Добој, која је усвојена на посљедњој сједници локалног парламента (28. фебруара), град Добој је уплатио 100.000 КМ Универзитетској клиници у њемачком граду Есен за лијечење петнаестогодишње Нине Ближњаковић, обољеле од леукемије", стоји у објављеној информацији.

Нико од чланова породице, ни родитељи, ни млађа сестра, не може да буду донор коштане сржи за Нину, потврдио је Станко Ближњаковић те додао да се његова кћерка добро држи и да је и даље, упркос свему, врло позитивна.

"С њом сви идемо у Њемачку, ја, супруга и млађа кћерка. Лијечење би тамо могло потрајати, годину-двије. Треба да нађемо стан гдје ћемо боравити. Треба доћи до трансплантације коштане сржи", рекао је он.

Ученици добојске Гимназије "Јован Дучић" својевремено су дигли регион на ноге како би другарици прво обезбиједили довољно доза крви за трансфузију, а затим су покренули и акцију прикупљања новчаних средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана