Nema više ergele i boričkih ljepotana

S. M.
Nema više ergele i boričkih ljepotana

Rogatica - Sa Borika je juče stigla tužna vijest za sve ljubitelje lijepih konja jer je posljednjih 20 grla bosansko-brdske pasmine, uglavnom iz linija Miško i Barut, odvezeno, čime je završena misija nekad nadaleko poznate ergele “Borike” čiji počeci datiraju od davne 1898. godine.

Dva posljednja grla priplodnih kobila iz linije Luna i Hamdani odvezena su u nedjelju, čime je stavljena tačka na ergelski uzgoj i ježđenje boričkim prostranstvima. Ergeli na Borikama “glave je došla” privatizacija u kojoj je prošla kroz troje ruke, a Boričani pričaju da će biti dobro ako preostali dio konja završi kod nekog dobrog uzgajivača i ljubitelja ovih plemenitih životinja, a ne u nekoj klanici, kakvih je primjera bilo posljednjih godina.

Nadamo se da će bar za sada mimoići klanice, jer su sva grla u dosta lošoj fizičkoj kondiciji s obzirom na to da su zimu provela tumarajući po boričkim utrinama i sa neznatnim količinama sijena. Kako se topio broj konja na Borikama, pokazuje i podatak da su na drugoj privatizaciji 2011. bila 174 odrasla konja. Polovinom 2014. već ih je bilo 120, a juče 22 grla.             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana