Неизвјесна судбина бијељинског “Житопромета”: Пшеницу распродају, производња на чекању

Свјетлана Ђуричић
Неизвјесна судбина бијељинског “Житопромета”: Пшеницу распродају, производња на чекању

Бијељина - Производња у бијељинском “Житопромету” и даље стоји иако је штрајк радника овог предузећа прекинут прије мјесец.

Управа је приморана да распродаје пшеницу из силоса како би могла да исплати пољопривреднике који су им повјерили жито.

Вршилац дужности директора “Житопромета” Томо Несторовић рекао је за “Глас Српске” да још нема рјешења за ово предузеће.

- Покушавали смо да са Владом РС нађемо начин да она откупи пшеницу која је остала код нас као сировина, као и начин на који бисмо јој враћали, али уз сву добру вољу, нисмо успјели наћи законско рјешење за то. Због тога смо морали да продамо пшеницу фирми из Брчког и да исплатимо пољопривреднике. На тај начин губимо основну сировину и због тога производња стоји - нагласио је Несторовић.

Он је додао да су добили одбијеницу за кредит од три милиона КМ којим су планирали да покрену производњу, али да се руководство и радници предузећа надају да ће бити пронађено неко рјешење.

- Сад нам треба око четири милиона КМ за покретање производње. Већински власник Слободан Павловић тражи начин да прода предузеће. Можда ће доћи до промјене власника, продаје акција или ће већински власник докапитализовати из властитих средстава - наглашава Несторовић.

Предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Предраг Зарић каже да су радници прије мјесец обуставили штрајк након што су им исплаћене три плате, те да сад чекају септембарску.

- Радници долазе, али посла нема. Ако не добијемо што нам дугују, предузећемо све законске могућности, а ако буде потребно, поново ћемо у штрајк. Обавијестили смо и грански синдикат. Нећемо дуго чекати, јасно нам је да перспективе нема - казао је Зарић.

Радник Предраг Михајловић, који је био предсједник штрајкачког одбора, каже да на посао долазе само радници запослени у управи и на пословима у вези са продајом пшенице.

- Остали не долазе на посао јер су нам тако рекли, иако нам се пишу дневнице - рекао је Михајловић.

Радници “Житопромета” прекинули су једномјесечни штрајк након интервенције републичке власти. Уз помоћ од пола милиона КМ, које је Влада РС дозначила “Житопромету”, радницима су 5. октобра исплаћене три плате, након чега је синдикат прекинуо обуставу рада која је трајала од 3. септембра. Радници су штрајком тражили исплату заосталих плата, као и набавку сировине и покретање производње.

Одласци из предузећа

Томо Несторовић је рекао да је у посљедње вријеме око 60 радника због неизвјесности напустило предузеће.

- Од првобитних 237 радника, остао је 181. Сви који су остали ту су из емотивних разлога, јер воле ову фирму. “Житопромет” постоји већ 57 година, а приватизован је 2002. године - рекао је Несторовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана