Најбољим студентима путовање по Европи

Ратомир Мијановић
Најбољим студентима путовање по Европи

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић донио је одлуку да Градска управа финансира вишедневну наградну екскурзију за 29 студената из тог града са постигнутим изузетним успјехом у току студирања.

Ово је први пут да град на такав начин награђује најбоље студенте и једина је локална заједница у РС која је за највредније на високообразовним установама организовала путовање у иностранство како би упознали тамошњу привреду, културу и начин живота.

Путовање ће трајати пет дана, а студенти ће обићи Будимпешту и Братиславу. На пут ће се запутити између 20. и 30. јула, а обезбијеђен им је превоз, смјештај и храна.

- Најбитније нам је да се студенти осјећају угодно и да им ово путовање остане у лијепом сјећању, а и да понешто науче о градовима које посјећују о чему ће се побринути и локални водичи које смо ангажовали - истакао је Петровић.

Он је додао да ће Градска управа и убудуће пратити и награђивати рад највреднијих студената и настојати да им обезбиједи услове да у свом граду примијене оно што су научили током школовања.

Студент треће године Факултета за производњу и менаџмент у Требињу Милош Антуновић истакао је да је идеја града одлична, али да још није сигуран да ли ће се пријавити, јер већ има планиране обавезе у вријеме путовања.

- Потез Градске управе је за сваку похвалу, јер то је одличан вид мотивације студента да се што више труде и да по завршетку студија остану у Српској да раде - казао је Антуновић и додао да више његових колега заслужује да отпутује.

Идеју Града Требиња поздравио је и предсједник Студентске организације овог факултета Петар Анђелић, који каже да студенти који испуњавају услове не би требало да пропусте прилику коју им нуди Градска управа.

  • Много је начина којима надлежни могу да мотивишу матуранте да се упишу на неки од факултета у Српској, као и студенте да постижу што боље резултате - рекао је Анђелић.

Стипендије

Град Требиње расписао је јавни позив за додјелу стипендија студентима који се школске 2018/2019. године први пут уписују на факултет дефицитарних занимања - архитектуру, грађевинарство, машинство, електротехнику, информатику, српски језик и књижевност.

Студенти који упишу те факултете добијаће стипендије у износу од 200 КМ мјесечно, за десет мјесеци и то четири мјесеца у 2018. години и шест мјесеци у 2019. години. Рок за подношење документације истиче 31. јула ове године. Право на стипендију и у наредној години студија задржаће ако редовно упишу другу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана