Na trgu u Prijedoru od drvenog konja do svadbenih peškira

Snežana Tasić
Na trgu u Prijedoru od drvenog konja do svadbenih peškira

Prijedor - Svadbeni peškiri, ikone, suveniri, tamburice i druge rukotvorine koje odišu dahom prošlosti ukrasile su juče prijedorski trg na kojem je etno-manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” okupila 43 izlagača.

Zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš rekao je da je ova manifestacija prilika da Prijedorčani i njihovi gosti vide kreativce koji izrađuju narodne rukotvorine i njeguju etno-stil, te njihova djela. Manifestaciju su uveličali i članovi folklorne sekcije i muške vokalne grupe KUD “Kozara”.

Pažnju posjetilaca, a posebno onih najmlađih, privukao je štand Mladena Stakića, koji izrađuje skulpture u drvetu, i to motornom pilom. Uglavnom izrađuje ptice, ali u njegovoj kolekciji ima i drugih figura. Zanimljivo je da sve izrađuje od jednog komada drveta, pa je tako od običnog panja napravio ni manje ni više nego kraljevsku stolicu. Rukotvorine već tradicionalno izlažu i članice “Kola srpskih sestara”, čija predsjednica Jadranka Mijić kaže da je raduje to što manifestacija iz godine u godinu jača i da se izlagačima pridružuju novi kreativci, a posebno mladi.

- Naš štand krase vezenine, odnosno tradicionalni vez ovoga kraja, a zastupljen je i zmijanjski vez - rekla je Mijićeva.

Vezeni peškiri raznih motiva, koji su, kako kažu izlagači, spremni za svatove, plijenili su pažnju mladih.

- Još samo da nevjeste umjesto balskih vjenčanica i “teške” šminke, odjenu ove naše rukotvorine, bile bi kao upisane - našalila se vlasnica vezenih peškira raznih motiva.

Među izlagačima su bili i članovi Udruženja djece za posebnim potrebama “Neven”, čija predsjednica Vesna Berić kaže da je ponosna na to što su izložili svoje radove.

  • Na ovaj način pokazujemo da smo aktivni članovi društva - kazala je Berićeva i dodala da su prošlogodišnju nagradu iskoristili za krečenje i uređenje prostorija udruženja.

Nagrade

Direktorica Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić rekla je da su među izlagačima četiri udruženja, pet radionica i 34 pojedinca koji se bave izradom rukotvorina.

- Manifestacija ima izložbeni i takmičarski karakter, a na zatvaranju biće proglašeni i nagrađeni najoriginalniji eksponat i najbolje uređen izložbeni štand prema ocjeni stručnog žirija - navela je Ganićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana