Na Korčuli počinje obnova jedine pravoslavne crkve na hrvatskim ostrvima

RTRS
Na Korčuli počinje obnova jedine pravoslavne crkve na hrvatskim ostrvima

Na ostrvu Korčula kod Dubrovnika, obnavlja se crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Riječ je o jedinoj pravoslavnoj crkvi na ostrvima u hrvatskom primorju. Na Korčuli živi svega dvadesetak pravoslavnih mještana, koji s radošću čekaju obnovu stare crkve.

Stari grad Korčula jedan je od primjera gotsko-renesansne arhitekture, gdje se u uskom jezgru jedna uz drugu nižu vlastelinske i gradske palate, gradske kuće i crkve.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se u jednoj od uskih uličica starog grada Korčula, a o njenoj istoriji nema mnogo provjerenih i zapisanih podataka.

Postoje pretpostavke da je crkva sagrađena još u 13. vijeku, ali i one da je riječ o kapeli neke plemenite porodice koja je sagrađena kasnije. Zasigurno se zna da je 1934. pravoslavna crkva od rimokatoličke otkupila crkvu Sv. Varvare i da je tada preuređena za služenje po pravoslavnom obredu i posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Zub vremena učinio je svoje, pa je bilo neophodno započeti obnovu.

"Ovo nije prvi put da se radi sanacija, ali sada se radi sve kompletno, od krova do enterijera", kaže arhitekta Dejan Stanišljević.

Ostoja Đurić jedan je od dvadesetak pravoslavnih mještana Korčule. Vlaseničanin porijeklom, ključeve od crkve čuva već 33 godine, i za sebe kaže da je crkvenjak sa najdužim stažom u Eparhiji.

"Meni to znači puno, nema nas mnogo tu, nema mladih. Kad ja umrem, ne znam ko će preuzeti", dodaje Đurić.

Crkva ima svega tridesetak kvadrata, zbog čega je, ali i zbog položaja među drugim starim građevinama, obnavljanje prilično zahtjevno.

"Služimo jednom mjesečno, ljeti imamo punu crkvu, zimi dvoje, troje, zavisi", ističe sveštenik Stevan Kovačević.

Obnovu crkve finansira Srpska pravoslavna crkvena opština Dubrovnik. Prije početka radova pribavljene su dozvole Hrvatskog restauratorskog zavoda, a obavljena su i arheološka istraživanja. Svi radovi trebalo bi da budu završeni ovog proljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana