Muke porodice Pejašinović u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora

Brane Radulović
Muke porodice Pejašinović u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora

Prnjavor - Kada bi bile birane najugroženije porodice na prnjavorskom području, Pejašinovići iz Gornjih Vijačana, koji bitku biju sa nemaštinom i bolešću, našli bi se na vrhu te tužne liste.

 

Dugo pješačenje je jedini način da se dođe do njih, a svaki automobil predaće se na tri kilometra do oronule kuće.

Sedamdesetogodišnjeg Veljka noge ne služe, a već desetak godina je i slijep, pa o njemu brine oboljela supruga Nevenka. Domaćinstvo vodi njihov sin Dragan - četrdesetogodišnjak sa ozbiljnim srčanim problemima.

- Kao da su nas stigle sve kletve. Narušeno zdravlje nam je najveći problem. Pijem lijekove za srce, a prije neki dan bolovi su me stigli u šumi, gdje sam, pod vedrim nebom, proveo noć. Mislio sam da je sa mnom gotovo - priča Dragan.

Troje Pejašinovića živi na visoravni planine Čavke u jedinom domaćinstvu u krugu od četiri kilometra.

- Da bar imamo komšije da porazgovaramo i muke podijelimo. Nekada je ovdje bilo četiri, pet kuća, ali su danas puste - kaže Nevenka.

Pejašinovići nikada nisu imali struju, a vodom se snabdijevaju sa izvora udaljenog oko dva kilometra od trošne kuće.

- Svaki malo jači vjetar prijeti da odnese stare salonit ploče i da ostanemo bez krova. Posebna muka je zimi kada smo zarobljeni na ovoj visoravni - kazuje Nevenka.

Žive od 160 maraka socijalne pomoći, koja im ne može biti ni za lijekove. Bar na trenutak muke im je olakšala ekipa Radio Prnjavora koja im je uručila pomoć.

- Niko nam nije dolazio u posljednjih desetak godina. Kao da smo na kraju svijeta. Izgleda da jesmo. Ovu posjetu ćemo dugo pamtiti - kaže Dragan blagosiljajući nenajavljene goste.

Pejašinovići su izgubili zdravlje, ali ne i nadu da će im neko pomoći da bar poprave krov odavno dotrajalog objekta koji zovu svojom kućom.

Kontakt

Jedina veza sa svijetom za porodicu Pejašinović je mobilni telefon. Svi koji žele da im pomognu mogu se javiti na broj telefona Dragana Pejašinovića - 065/917-937.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana