Mrkonjić Grad: Nabavke glavni problem

Vedrana Kulaga
Mrkonjić Grad: Nabavke glavni problem

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom opštini Mrkonjić Grad jer su prilikom kontrole poslovanja u 2013. godini otkrili značajna odstupanja od procedura prilikom sprovođenja javnih nabavki i pogrešno sačinjene finansijske izvještaje.

Revizijom je obuhvaćen konsolidovani finansijski izvještaj te opštine u okviru kojeg su izvještaji Administrativne službe, Centra za socijalni rad, vrtića "Milja Đukanović", Gimnazije, Mašinske škole i Narodne biblioteke.

Revizori su ocijenili da javne nabavke nisu u potpunosti sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Podvučeno je da nije uvijek dokumentovano na osnovu čega je ugovorni organ procijenio vrijednost ugovora. Kao primjer naveli su da su za asfaltiranje puteva dijeljene nabavke putem konkurentskih zahtjeva umjesto da izvođač bude izabran u otvorenom postupku.

- U Mašinskoj školi ugovorni organ nije donosio odluku o izboru ponuđača, dok u vrtiću pojedini ugovori ne sadrže ugovorenu vrijednost - konstatovali su revizori.

Utvrđeno je da je opština obavljanje poslova zajedničke komunalne potrošnje povjerila Komunalnom preduzeću "Park" bez ugovora i suprotno Zakonu o komunalnim djelatnostima kojim je definisano da se obavljanje ovih poslova povjerava javnom preduzeću aktom o osnivanju.

Propusta je bilo i prilikom evidentiranja podataka iz jedinstvene evidencije o prijavljenim i uplaćenim porezima, a revizori su utvrdili da su nadležni u opštini iskazali veće prihode obračunskog karaktera za najmanje 359.615, dok su finansijski rezultat tekuće godine povećali za minimalno 355.930 KM. Nadležnima je skrenuta pažnja i na to da Skupština opštine nije donijela program korišćenja sredstava od naknade koju preduzeća i druga pravna lica uplaćuju za realizaciju posebnih mjera zaštite od požara.

Revizori su imali zamjerke i na broj zaposlenih u Administrativnoj službi opštine. Na kraju godine su radila 63 izvršioca na neodređeno i šest na određeno vrijeme, te tri funkcionera.

- Nije dokumentovano da je obavljena analiza organizacije i sistematizacije radnih mjesta i upravljanja ljudskim resursima u cilju postizanja višeg nivoa efikasnosti i uspješnosti poslovanja. Rukovodstvo nije identifikovalo potencijalne rizike u procesu zapošljavanja - stav je revizora.

Budžetski prihodi i primici na kraju prošle godine iznosili su 8,8 miliona, a rashodi i izdaci 8,6 miliona KM.

Opština je dostavila primjedbe na Nacrt revizorskog izvještaja, a Glavna služba za reviziju je nakon razmatranja primjedbi ocijenila da su one takvog karaktera da ne mogu uticati na zaključke niti na dato mišljenje. Načelnik opštine Divna Aničić rekla je da još nisu razmotrili revizorski izvještaj, jer im je tek juče stigao.

Sudski sporovi

Rukovodstvu opštine skrenuta je pažnja na sudske sporove u kojima je opština tužilac i tužena strana. Revizori su naveli da su aktivna 23 spora, ali da nije bilo detaljnijih analiza u vezi sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana