Мркоњић Град: Кључеви станова породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида

Срна
Мркоњић Град: Кључеви станова породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида

Мркоњић Град - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић уручили су кључеве станова за девет породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у насељу Подоругла.

Кључеве станова добило је пет породица погинулих бораца и четири ратна војна инвалида. Вриједност инвестиције је око 320.000 КМ, од чега је Влада уложила око 270.000 КМ а општина око 43.ООО КМ.

Додјели кључева присуствовао је и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Савановић је рекао да је до сада у Мркоњић Граду ријешено стамбено питање око 90 корисника и да је у те сврхе уложено око милион и по КМ.

Он је напоменуо да се Програм стамбеног збрињавања за период 2008-2015. приводи крају и да Влада чини све да ријеши то питање, те најавио нову уредбу у наредној години да би били обухваћени и они који раније нису збринути.

"Реално чинимо и више него што можемо у економском смислу дајући свој допринос и захвалност тим категоријама", рекао је Савановић и додао да ће Република Српска и у наредним годинама чинити све што може да се одужи тим породицама.

Осамдесеседмогодишња Милица Милекић, мајка погинулог борца, захвална је свима који су помогли градњу зграде у Подоруглу.

"Син ми је погинуо у рату, а имам још једног са којим живи. Драго ми је што смо ријешили кров над главом", каже ова старица.

Савановић и Тегелтија претходно су посјетили Фабрику метал-силицијума "РС-Силикон", коју гради италијанска компанија "Металеге" у Бјелајцу.

Савановић каже да је задовољан што се овај објекат гради у Републици Српској, јер је ријеч о "капиталном објекту".

"Захваљујући напорима Владе Републике Српске, локалне власти и разумијевању инвеститора овдје се прави моћан објекат који даје наду и шансу да се овај крај развија, да иде убрзаним корацима и да се овдје људи запошљавају", рекао је Савановић.

Он је додао да се и даље мора радити на томе да се доведе још инвеститора који ће градити фабрике.

"Без производње нема живота, она обједињује природни и људски ресурс", рекао је Савановић.

Директор фабрике "РС-Силикон" Ђанмикеле Фоља изјавио је новинарима да се у октобру може очекивати отварање фабрике.

"Рад и труд које су локалне фирме уложиле више је него драгоцен. Имамо зпослено 80 радника и мислим да ћемо до отварања имати око 120 запослених", рекао је Фоља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана