Морска вода стигла до Чапљине: Пољопривредници забринути

klix.ba
Морска вода стигла до Чапљине: Пољопривредници забринути

Чапљина - Актуелна је тема о допирању морске воде до чапљинске долине, чак до Почитеља. Збијају се шале да Чапљина постаје други бх. град на мору, а забринути пољопривредници већ наводе проузрочене штете те траже реакцију државе. Надлежне институције кажу како је ово дугогодишњи проблем, карактеристичан за ушћа ријека у море.

Пољопривредници из чапљинског краја за узроке проблема наводе изградњу хидроенергетског пројекта Горњи хоризонти, али и прекомјерну експлоатацију шљунка из неретванског појаса.


Сланост воде је проблем за пољопривредну производњу, а на бушотини у Гњилиштима ниво салинитета показује екстремне вриједности од три до три и по одсто.

Пољопривредници из свог искуства закључују да код већег присуства соли многе културе настрадају, а једино купус успије.

Из Агенције за водно подручје Јадранског мора кажу како је проблем салинитета на подручју доњег тока Неретве карактеристичан за сва ушћа ријека у море, гдје слана вода продире кроз доње слојеве и формира клин према узводном дијелу.

"Агенција за водно подручје Јадранског мора већ дужи низ година проводи редован мониторинг стања површинских водних тијела на више локација на ријеци Неретви, од којих је најнизводнија тачка у мјесту Драчево. Мјери се цијели низ параметара у складу с Одлуком о карактеризацији површинских и подземних вода, референтним условима и параметрима за оцјену стања вода и мониторингу вода, од којих се са салинитетом могу довести у везу подаци о клоридима, сулфатима и електропроводљивости. Ти подаци су доступни на њеб страници Агенције - јадран.ба", казали су за klix.ba у најодговорнијој јавној институцији за ову проблематику.

Из агенције даље наводе како резултати ових мјерења у површинским водама не указују на тренд пораста током година, већ варирају овисно о периоду године и хидролошким условима.

"Измјерене вриједности су по реду величина доста испод вриједности које су измјерене у мору и испод препоручених граница за воде за пиће. Проблематика подземних вода је доста комплексна и захтијева провођење детаљних мултидисциплинарних анализа како би се утврдила значајност појединих притисака на квалитативно и квантитативно стање вода. Агенција проводи мониторинг стања подземних вода прије обраде за водоопскрбу становништва, а подаци су такођер доступни на нашој њеб страници. Приликом ових испитивања је од раније утврђен пораст садржаја клорида на изворишту Габела", казали су нам из Агенције за водно подручје Јадранског мора.

Проблем заслањивања подземних вода је израженији с порастом количине испумпавања воде, што ствара проблеме при кориштењу овакве воде за пољопривредне сврхе, поготово у пластеничкој производњи.

"Овакве се појаве често дешавају у заобаљу и уз ушћа ријека у море, поготово на кршкој подлози и у сушним годинама каква је 2017. У Републици Хрватској су рађена одређена испитивања и анализе подземних вода простора Доње Неретве, али још увијек нису утврђени приједлози рјешења и конкретне мјере које би спријечиле наведене појаве. С обзиром на све израженије суше и повећане потребе за натапањем пољопривредних површина, требало би анализирати могућност кориштења површинских вода ријеке Неретве за системско наводњавање", наводе даље у Агенцији.

У Нацрту Плана управљања водама за водно подручје Јадранског мора, који је у финалној фази усвајања, су предвиђене одређене активности и додатна истраживања у циљу дефинисања мјера за ублажавање појаве салинитета у површинским и подземним водама у подручју доњег тока ријеке Неретве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана