Млијеком потекао и пренос надлежности

Марина Чигоја
Млијеком потекао и пренос надлежности

Бањалука - Влада РС није у петак дала сагласност на нацрте закона о храни и ветеринарству БиХ јер предвиђају пренос надлежности ентитета на ниво БиХ.

Министри су усвојили информацију о достављеном Нацрту закона о храни, Нацрту закона о ветеринарству и Нацрту закона о измјенама Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ.

- Влада РС захтијева од институција БиХ да се при изради нацрта закона о храни и ветеринарству задрже искључиво на формирању одредаба којима се уређује спољнотрговинско пословање и да се уздрже од неуставног дјеловања усмјереног на регулисање питања која су у искључивој надлежности ентитета - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Влада је дала сагласност на Нацрт закона о измјенама Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ и сматра да може бити упућен у даљу процедуру.

Иако је раније тумачено да је усвајање ова три закона кључни услов да БиХ може наставити са извозом млијека у ЕУ, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је кључни услов за то успостављање командног ланца на основу којег ће бити прецизирано ко шта ради, а да ЕУ не интересује којим ће он законима бити дефинисан.

- Прописивање јасне подјеле надлежности и командног ланца је оно што је услов ЕУ. Доношење рјешења само у закону на нивоу БиХ није услов сам по себи и није комплетно рјешење. Рјешење које БиХ мора да усвоји и спроведе у вези са командним ланцем у службеним контролама мора бити у складу са уставним уређењем и да обухвата све нивое власти, а да ли ће то бити у оквиру једног или три закона, то је ствар унутрашњег договора и уређења - казали су у министарству.

Додали су да РС инсистира на томе да буде поштована хијерархија надлежности између нивоа БиХ и ентитета.

- Закони, сами по себи, нису услов ЕУ већ систем координације и РС неће дозволити да неко ову ситуацију користи за било какво друго преузимање надлежности у односу на оно што је неопходан предуслов за функционисање спољнотрговинског пословања - нагласили су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

БиХ је добила дозволу за извоз млијека 9. септембра, али би она могла бити доведена у питање уколико не буде ријешено питање командног ланца до новог доласка инспекције из Даблина која би требало да стигне у јануару или фебруару идуће године.

Страна улагања

Влада РС је у петак утврдила и Нацрт стратегије подстицања страних улагања у Српску од 2015. до 2020. године. Њен циљ је усмјерен на стварање стимулативног инвестиционог амбијента који би резултирао повећањем обима страних улагања, што би допринијело њеном укупном привредном развоју и отварању нових радних мјеста.

Влада је донијела и одлуку о трансформацији Високе школе унутрашњих послова у факултет као организациону јединицу Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана