Млијеко, риба и месо лијек за пољопривреду

Милијана Латиновић
Млијеко, риба и месо лијек за пољопривреду

Бањалука - Сточарска производња, чија је вриједност у овој години премашила 776,96 милиона марака, замајац је развоја пољопривреде у Републици Српској, а значајнији раст очекује се у производњи рибе, меса и млијека.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да сточарска производња чини 51 одсто укупне пољопривредне производње. Према процјени Министарства у овој години се очекује раст у производњи рибе од 27,55 одсто, меса од 5,29 и млијека за 3,8 одсто.

- Откуп сировог млијека лани је повећан за 358.771 литар, а око 88 одсто откупљених количина било је стандардног квалитета или Е класе - истакли су у Министарству.

Додали су да највећу производњу млијека остварују произвођачи који посједују од шест до десет музних грла.

У Министарству истичу да је лани поред повећања количина откупљеног млијека у Српској забиљежен и тренд смањења броја испоручилаца млијека за око 14,76 одсто, са тенденцијом да се таква ситуација настави и у овој години.

У Министарству кажу да производња меса већине врста стагнира, а пад производње нешто је израженији код свињског меса, што је резултат неконтролисаног увоза и немогућности фармера да одрже своју производњу.

- Тов јунади је у благом успону, највећим дијелом захваљујући извозу у Турску, а незнатно је повећана и производња бројлера и јаја - рекли су у Министарству и нагласили да је с циљем повећања производње меса у наредном периоду неопходно обезбиједити већу подршку овом сектору.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић, који на својој фарми има 168 грла, истиче да се производња млијека повећава самим тим јер фармери много више пажње придају генетици крава које узгајају.

- Набавили смо краве које дају већу количину млијека. До прије неколико година просјечна производња млијека по грлу је била до 4.000 литара, а сад већ имамо грла која дају и до 10.000 литара млијека дневно - рекао је Николић.

Предсједник Удружења товљача јунади РС Горан Митровић истиче да је у овој области сточарске производње забиљежен раст захваљујући извозу у Турску и Либанон.

- Извоз преко луке Бар за треће земље доприноси повећању производње. Ове године очекујемо да ћемо добар дио произведене јунади извести и у Либију. Профитабилност овог посла и није велика, али се морамо борити и истрајати у производњи квалитетног меса - рекао је Митровић који на својој фарми годишње произведе до 3.000 јунади.

У Министарству пољопривреде наводе низ мјера које је неопходно предузети с циљем подстицања текуће производње, а неке од њих су јачи инспекцијски надзор над декларисањем меса које иде у промет, али и боља регистрација откупних станица за млијеко и контрола квалитета сточне хране.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана