Mladi pokretači obnove Srpca

Dejan Jovičić
Mladi pokretači obnove Srpca

Srbac - Omladinska banka Srbac podržala je u ovoj godini deset projekata mladih iz Srpca u ukupnoj vrijednosti od 25.000 maraka čijom realizacijom je znatno uljepšan grad i upotpunjeni sadržaji u njemu.

Direktor programa Omladinske banke Željko Pauković rekao je na prezentaciji rada u opštinskoj upravi da su od ukupnog iznosa Fondacija Mozaik i Opština Srbac obezbijedili 15.000 KM, a omladinske grupe mladih oko 10.000 KM uz pomoć donacija firmi i pojedinaca iz Srpca.

U saradnji sa partnerskim opštinama iz cijele BiH ove godine podržana su 283 projekta iz 46 opština u šta je uloženo oko 660.000 KM.

- Najvažnije od svega je da su mladi bili glavni akteri i da su prepoznali probleme u svojim lokalnim zajednicama, počevši od rekonstrukcije društvenih domova, uređenja igrališta i slično. Odluku o tome koji će projekti biti odobreni takođe su donosili mladi ljudi koji su članovi kreditnog odbora Omladinske banke - istakao je Pauković.

Kroz program Omladinske banke podržan je i razvoj preduzetništva, čime je pružena prilika mladima koji imaju biznis ideju da dobiju finansijsku podršku, pokrenu mikrobiznis i postanu samostalni preduzetnici.

- U ovoj godini smo odobrili 16 mikrobiznisa, a inače u toku godine podržavamo i do 30 društvenih biznisa. Svaka biznis ideja ima priliku da dobije investicije i do 40.000 KM. Nadam se da će takvih biznis ideja biti i u opštini Srbac ukoliko se naša saradnja nastavi u naredne četiri godine - rekao je Pauković.

Koordinator programa Omladinske banke Srbac Sanja Kojić podsjetila je da je u periodu od 2010. do 2018. godine u opštini Srbac završeno 65 projekata mladih čija je ukupna vrijednost iznosila 243.433 KM, a u njihovu realizaciju je bilo uključeno više od hiljadu volontera.

- Od ovog iznosa grupe mladih iz Srpca obezbijedile su čak 130.000 KM što dovoljno govori koliko su se mladi potrudili da uljepšaju zajednice u kojima žive - rekla je Kojić.

Ove godine su finansijsku podršku dobili projekti uređenja spomen parka u Nožičkom, škole ribolova u Razboju, opremanja društvenog doma u Kukuljama, obnova narodne nošnje za FUG “Motajički vuk”, izgradnje omladinskog parka i organizacije turnira u stonom tenisu u Srpcu. Podrška nije izostala ni kod uređenja Centra srednjih škola “Petar Kočić”, nabavke nove opreme za ansambl “Lijevče”, adaptacije omladinskog doma u Korovima, izgradnje sanitarnog čvora u domu u Kaocima i nabavke dječijih sprava za vrtić “Naša radost”.

- Dobili smo od Fondacije “Mozaik” 1.500 KM, a sami smo prikupili još 750 KM za nabavku 11 kompleta ženske narodne nošnje koje smo promovisali na našem tradicionalnom Ilindanskom saboru folklora. Izradili smo autentične nošnje koje ćemo moći koristiti na svim gostovanjima u zemlji i inostranstvu - rekao je predsjednik Folklornog udruženja građana “Motajički vuk” Sitneši Siniša Vortić.

Novi park i turnir

Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” realizovalo je čak dvije omladinske inicijative u sklopu programa Omladinske banke. Adaptirali su zapuštenu parcelu na bolničkom brdu u omladinski park, a pokrenuli su i turnir u stonom tenisu. Direktorica udruženja Tanja Šnjegota rekla je da je korist od projekta višestruka jer su izgradnjom parka mladi konačno dobili prostor za igru i rekreaciju a turnir koji su pokrenuli prerašće u tradiciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana