Mještani Razboja kod Srpca sremaju bojkot zbog imena sela

Dejan Jovičić
Mještani Razboja kod Srpca sremaju bojkot zbog imena sela

Srbac - Grupa mještana iz Razboja kod Srpca uputila je protestno pismo srbačkim filijalama političkih partija tražeći da bude ispravljen naziv njihovog naselja, jer su uvjereni da je pogrešan.

Rasprave o nazivu sela traju već pet decenija, a u opticaju su čak četiri imena. Uz Razboj i Razboj Lijevče, selo neki zovu i Mali Razboj i Razboj Ljevčanski.

Grupa mještana je ukazala da državne i opštinske institucije pogrešno koriste naziv Razboj Ljevčanski. U pismu upozoravaju da će pozvati sve mještane da bojkotuju skupove političkih partija koje nemaju jasan stav u vezi sa tim pitanjem.

- Prvobitno ime Stapari zamijenjeno je imenom Razboj, a zatim Razboj Lijevče i tako je bilo sve do 1961. godine kada se pojavljuje ime Razboj Ljevčanski. Da je Razboj Lijevče izvorno ime potvrđuju istraživanja istoričara Danila Košutića, ali i katastarska dokumentacija - tvrdi jedan od potpisnika protestnog pisma Nikola Kragulj.

On podsjeća da je najuvjerljiviji podatak iz “Pošta Srpske” na čijem zvaničnom žigu piše Razboj Lijevče. Taj naziv nije mijenjan od 1946. godine, a prema Kraguljevim riječima, ime Mali Razboj nastalo je 1974. zbog potreba auto-prevoznika.

- Nemamo namjeru da ovim pismom bilo koga optužujemo, ali jasno dajemo do znanja svima da više nema čekanja i da se ova greška mora ispraviti - rekao je Kragulj.

Među potpisnicima pisma je i nekadašnji predsjednik Vlade RS Rajko Kasagić, koji je porijeklom iz ovog sela.

- U izvodima iz matičnih knjiga rođenih svima nama kao mjesto rođenja piše Razboj Lijevče, a u ličnim kartama i pasošima Razboj Ljevčanski. Zbog opšte zabune imali smo mnogo problema sa papirologijom - ističe Kasagić.

U opštinskoj upravi tvrde da je jedini ispravan naziv Razboj Ljevčanski i da tako piše i u opštinskom statutu.

Odbornik Jordan Kuvalja pokušao je delegirati ovo pitanje na jednoj od sjednica srbačkog parlamenta, ali problem nije riješen. S obzirom na trenutnu blokadu rada Skupštine opštine, koja je nastala nakon promjene skupštinske većine i stava izvršne vlasti sa načelnikom Dragom Ćirićem na čelu da ne prihvata smjene koje su uslijedile, naziv srbačkog sela ostaće na čekanju.

Mještani, međutim, kažu da im je strpljenje na izmaku i da u slučaju odgađanja rješavanja ovog problema razmišljaju i o radikalnijim mjerama. I ta akcija je, međutim, pod znakom pitanja, jer su mišljenja o nazivu sela, koje ima više od 900 stanovnika, i među njima podijeljena, pa su česte i komšijske nesuglasice o imenu mjesta u kojem žive.

Ime dali vozači autobusa

Srbački istoričar Danilo Košutić kaže da je naziv Mali Razboj nastao tako što su vozači autobusa tako nazivali jednu od stanica pa je naziv ostao ukorijenjen u narodu i kao zvaničan unesen u neke vojne mape. On ističe da je u više navrata pozivao geometre da utvrde jasne granice i konačno riješe ovaj problem, jer se na istom magistralnom putu na udaljenosti od svega kilometar nalaze čak tri table sa različitim nazivima - Razboj, Razboj Ljevčanski i Glamočani.

Imena sela

- Razboj

- Razboj Ljevčanski

- Razboj Lijevče

- Mali Razboj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana