Мјештани Которског се муче без воде и посла

nezavisne.com
Мјештани Которског се муче без воде и посла

Добој - Проблеми повратника и расељених особа који живе на истом простору су готово идентични, кажу мјештани Которског, повратничког насеља у којем дијелом живе и расељени с подручја Возуће и Завидовића у ФБиХ, па у потрази за рјешењима тих проблема, хтјели то или не, морају сарађивати.

“Заједнички проблеми су нам одвоз смећа, комуналне потребе, амбуланта, снабдијевање водом. Ми сада покушавамо да тај простор који заједно насељавамо претворимо у простор угодан за живот, а да се људи не расељавају с тог подручја”, каже Стевица Родић, представник Срба из насеља Трново поље у МЗ Которско.

Горући проблем мјештана Трновог поља је питка вода, коју би им из свог сеоског водовода могле обезбиједити комшије Бошњаци, али на ту тему Мехмед Трњанин, предсједник Савјета МЗ, није желио говорити, јер је, каже, након посљедњег иступа у медијима када је говорио о овоме имао проблема.

“Ми подржавамо рјешавање проблема приступа питке воде у МЗ Которско, драго нам је да градске власти у Добоју активно сарађују по том питању и са нама и са МЗ у Которском”, рекао је у петак Дмитриј Иорданиди, шеф Теренске канцеларије Мисије ОЕБС-а у Бањалуци, на округлом столу посвећеном одрживом повратку.

 

Проблема, али економске природе имају и мјештани Сјенине, Сјенине Ријеке, Грапске те приградских насеља Миљковац и Макљеновац, у којима такође повратници дијеле исту судбину с интерно расељенима.

“Ми имамо око 20.000 повратника, то је 30 посто популације града Добоја. Међутим, проблем број један је запошљавање. Ако нам оде сва млада популација, онда ћемо имати пуно проблема. Ја сам привредник и већ се осјети недостатак адекватне радне снаге”, каже Мурвет Бајрактаревић, предсједник Скупштине града Добој. Са сличним потешкоћама се сусрећу и у сусједној општини Маглај, која је једна од водећих у ФБиХ по повратку.

“У селу нема запослених, тренутно је углавном насељено пензионерима и особама које њихова дјеца издржавају. Ја се бавим пољопривредом, производим поврће, расад, пресадице пластеничке”, каже Миленко Петровић, предсједник МЗ Крсно поље - Бакотић, те додаје да у селу не живи ниједно дијете школског узраста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана