Mjesečne karte skuplje i do 20 maraka

Mjesečne karte skuplje i do 20 maraka 04.10.2011 22:00 | Marijana Miljić

BANjALUKA - Stanovnici Srpske ogorčeni su poskupljenjem prevoza od 1. oktobra, jer za mjesečne karte na pojedinim relacijama moraju da izdvajaju i do 20 maraka više.


Biljana Matijević iz Gradiške, koja studira u Banjaluci, kaže da prevoznici samo koriste izgovor da zbog rasta cijena goriva formiraju nove cjenovnike karata.

- Moji roditelji, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, moraju da izdvoje dodatnih 15 maraka za moju mjesečnu kartu. Pored toga, moja mama, koja radi u Banjaluci, dodatno za mjesečnu kartu od 1. oktobra mora da izdvoji 20 maraka - kazala je Matijevićeva.

U "Pavlović tursu" u Banjaluci kazali su da za mjesečnu studentsku kartu na relaciji Banjaluka - Gradiška od 1. oktobra, umjesto dosadašnjih 110 maraka, treba izdvojiti 125 KM.

- Radnici, koji iz Gradiške svaki dan putuju za Banjaluku, moraju za mjesečnu kartu da plate 140 maraka, a do 1. oktobra za ovu relaciju izdvajali su 120 KM - kazali su u "Pavlović tursu".

Dodali su da su mjesečne karte poskupjele na relaciji Mahovljani - Banjaluka, te tako sada studenti moraju da izdvoje 65 maraka, a radnici 75 maraka mjesečno.

- Cijena mjesečne karte od Banjaluke do Laktaša nije se mijenjala, kao ni pojedinačna cijena karte koja košta 2,5 marke - kazali su u "Pavlović tursu".

Izvršni direktor u "Autoprevozu" Goran Starčević rekao je da su korigovali cijene karata za one gradove koji su udaljeni od Banjaluke od 30 do 40 kilometara.

- Karte, kako pojedinačne, tako i mjesečne, poskupjele su od 1. oktobra u gradskom i prigradskom prevozu u Banjaluci - rekao je Starčević i dodao da je prevoz poskupio od pet do sedam odsto.

Oni koji budu putovali na relaciji Banjaluka - Srbac, Banjaluka - Kneževo, te Banjaluka - Šipovo - Mrkonjić Grad moraće više novca da izdvajaju za pojedinačne karte, ali i za prevoz prema ostalim gradovima u Srpskoj. Tako će sada putnici morati na staru cijenu karte da dodaju od dvije do tri marke da bi se vozili.

U "Žak tursu" su kazali da su više cijene mjesečnih karata za prigradska naselja u Banjaluci, dok je cijena pojedinačne gradske karte poskupjela za deset feninga, tako da ona sada košta 1,60 maraka.

Dodali su da mjesečna karta za prigradska naselja u prvoj zoni od 1. oktobra za radnike košta 36,50 KM, za đake 26,10, a za penzionere 13 maraka.

Potrošači

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da će se poskupljenje prevoza u Srpskoj negativno odraziti na standard stanovnika Srpske.

- Poskupljenje prevoza nije realno i nije bilo ni uslova za više cijene, kako pojedinačnih, tako ni mjesečnih karata. Prevoznici više cijene prevoza opravdavaju skokom cijena goriva, a kada cijene energenata padaju, oni ne snižavaju cijenu prevoza - rekao je Petrović.

On je naglasio da nije bilo osnova za poskupljenje, te da će sada pojedine porodice morati da izdvajaju skoro i pola prosječne plate za prevoz.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica