Мићићев рад под лупом полиције

Љ. Алексић, Ц. Мркоњић
Мићићев рад под лупом полиције

Бијељина - Скупштина града Бијељине усвојила је јуче закључак којим се од Центра јавне безбједности (ЦЈБ) тражи да испита наводне незаконитости и злоупотребе у раду градоначелника Миће Мићића и Градске управе.

Предсједник Скупштине града Драган Ђурђевић рекао је да се скупштинским закључком тражи истрага навода из извјештаја Надзорног одбора о раду Градске управе и градоначелника. Он је истакао да је у новчаним токовима уочен низ пропуста, али и селективних плаћања, као и дуг у локалном буџету од 5,5 милиона марака.

- Тражићемо и да припадници ЦЈБ Бијељина истраже да ли је Мићић извршио притисак приликом запошљавања сарадника за информисање у Градској управи - истакао је Ђурђевић.

Додао је да ће бити затражено и да се испита информација да ли је Мићић злоупотријебио службени положај у случају склапања уговора са "Семберским новинама" о издавању простора који користи  Градски одбор СДС-а.

Према Ђурђевићевим ријечима, скупштинским закључком се тражи истрага да ли је градоначелник поступио по закључку Владе РС о додјели јавног пољопривредног земљишта, које је трабало да буде понуђено на лицитацији  и колика је штета тиме нанесена градском буџету. 

Предсједник НО Радослав Кањерић рекао је да контрола новчаних токова указује на недостатак новца за редовно плаћање из буџета и оцијенио да Градска управа троши више него што треба.

- Градоначелник и начелници, који су највећи корисници буџета, нису поштовали законе о буџетском систему и извршењу буџета, али ни своје одлуке које су доносили о измирењу дуговања - рекао је Кањерић.

Према Кањерићевим ријечима, Мићић је из буџета града селективно плаћао привилеговане.

- Сви спортски клубови су добили новац, али нису исплаћени добављачи за социјалне и образовне установе - казао је он.

Одбацивши оптужбе Мићић је рекао да годинама уназад све ради законито те да је Градска управа увијек била отворена за све који желе да дођу и да провјере његов рад.

- То је само њихова предизборна кампања и харанга, ја ништа не тајим. Што се мене тиче, позвани су, како полиција и истражне судије, тако и новинари и сви могу доћи да се увјере да нема никаквих злоупотреба - истакао је Мићић.

Додао је да ће становници Бијељине такође потврдити да је све што он ради у складу са законом, а да се виде и сви добри пројекти који су до сада урађени у овом граду, а иза којих стоји.

Скупштински закључак да, између осталог, буде испитан Мићићев рад донијело је 16 одборника актуелне већине, док у раду сједнице ни овај пут нису учествовали одборници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СДА.

Скупштина града смијенила је јуче руководства у градским установама и од новоименованих кадрова затражила боље руковођење. Нови директори су постављени у Центру за социјални рад, гдје је за в.д. директора именован Марко Милисав, вртићу "Чика Јова Змај", гдје је за в.д. директора именован Славиша Вујановић, те Музеју Семберије, којим ће руководити Радоје Богдановић.

У Туристичкој организацији је за в.д. директора именован Симо Лакетић, а у Српском културно-умјетничком друштву (СКУД) "Семберија" Синиша Кајмаковић.

Промјене су извршене и у управним одборима Центра за културу, Музеја, СКУД-а, Центра за социјални рад, вртића, Туристичке организације, Дома здравља и бање Дворови.

Регулациони план

Одборници су усвојили Регулациони план центра града који је упућен у јавну расправу од 30 дана и одлуку о начину и условима продаје градског грађевинског земљишта у Индустријској зони два.

Током расправе је речено да је због ранијих пропуста Миће Мићића регулациони план оспорен на Уставном суду, што је изазвало заустављање изградње и нанијело штету инвеститорима и градском буџету. Скупштина је усвојила и одлуку о одређивању двије дежурне градске апотеке које ће радити 24 часа дневно.

Шта нова већина ставља Мићићу на терет:

- Селективна плаћања

- Дуг у буџету од 5,5 милиона КМ

- Притисак приликом запошљавања сарадника

- Злоупотреба службеног положаја

- Непоштовање одлуке Владе РС о додјели земљишта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана