Medvjed iz pećine kod Foče otkriva tajne stare 20.000 godina

Radmila Đević
Medvjed iz pećine kod Foče otkriva tajne stare 20.000 godina

Foča - Arheološki ostaci pećinskog medvjeda, izumrlog prije 20.000 godina, pronađeni su u pećini Bršljenica kod Foče.

Ostatke medvjeda vrste "ursus speleus" pronašli su članovi Planinarsko-speleološkog društva "Vučja stopa". Fočanski speleolozi su do značajnog otkrića došli u januaru, prilikom istraživanja pećine Bršljenice, koja se nalazi u kanjonu rijeke Bistrice, a naučna potvrda stigla je ovih dana iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Predsjednik društva "Vučja stopa" Ognjen Matović kaže da su pronašli zube, dijelove nogu i pršljenova pećinskog medvjeda, koji je bio za trećinu krupniji od današnjih medvjeda.

Stručnjaci kažu da se ne može tačno utvrditi u kojem davnom periodu je živjela vrsta pećinskog medvjeda "ursus speleus", ali se pretpostavlja da je izumrla prije 20.000 godina.

- Pećinski medvjed je bio jedno od najupečetljivijih stvorenja, većeg rasta, sa daleko širim obimom glave od današnjih medvjeda, širim ramenima i većim prednjim ekstremitetima. Postoje pretpostavke da su dijelili kontinent sa neandertalcima, a da su se čak zajedno sa njima sklanjali u pećine tokom zime - kazao je stručnjak iz ove oblasti.

Speleolozi su prilikom istraživanja terena u kanjonu rijeke Bistrice u pećinama Bršljenica jedan i dva, osim ostataka pećinskog medvjeda pronašli veliki broj lobanja i dijelove skeleta drugih životinja.

- Pronašli smo brojne ostatke i kosti drugih životinja, ali i dijelove keramike, koju smo predali stručnjacima iz Sarajeva radi analize - rekao je Matović.

On je dodao da je ovo prvo veliko otkriće na području Foče koje bi moglo da privuče turiste, speleologe i arheologe.

- Najstarije kosti ranije su pronađene u pećini Kuk, koja pripada opštini Kalinovik, a ovo je prvo veliko otkriće u Foči. Pećina je prelijepa, nije speleološki istraživana, ima mnogo kaskada dubljih od metar i po, obiluje brojnim ostacima, nakitom i kostima, koji sigurno mogu privući pažnju turista - istakao je Matović.

Područje opštine Foča obiluje pećinama i jamama koje nisu dovoljno istražene. Speleološko društvo "Vučja stopa" planira da nastavi istraživanje i očekuje da će biti još jedinstvenih arheoloških i speleoloških otkrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana