Медвјед из пећине код Фоче открива тајне старе 20.000 година

Радмила Ђевић
Медвјед из пећине код Фоче открива тајне старе 20.000 година

Фоча - Археолошки остаци пећинског медвједа, изумрлог прије 20.000 година, пронађени су у пећини Бршљеница код Фоче.

Остатке медвједа врсте "урсус спелеус" пронашли су чланови Планинарско-спелеолошког друштва "Вучја стопа". Фочански спелеолози су до значајног открића дошли у јануару, приликом истраживања пећине Бршљенице, која се налази у кањону ријеке Бистрице, а научна потврда стигла је ових дана из Центра за крш и спелеологију из Сарајева.

Предсједник друштва "Вучја стопа" Огњен Матовић каже да су пронашли зубе, дијелове ногу и пршљенова пећинског медвједа, који је био за трећину крупнији од данашњих медвједа.

Стручњаци кажу да се не може тачно утврдити у којем давном периоду је живјела врста пећинског медвједа "урсус спелеус", али се претпоставља да је изумрла прије 20.000 година.

- Пећински медвјед је био једно од најупечетљивијих створења, већег раста, са далеко ширим обимом главе од данашњих медвједа, ширим раменима и већим предњим екстремитетима. Постоје претпоставке да су дијелили континент са неандерталцима, а да су се чак заједно са њима склањали у пећине током зиме - казао је стручњак из ове области.

Спелеолози су приликом истраживања терена у кањону ријеке Бистрице у пећинама Бршљеница један и два, осим остатака пећинског медвједа пронашли велики број лобања и дијелове скелета других животиња.

- Пронашли смо бројне остатке и кости других животиња, али и дијелове керамике, коју смо предали стручњацима из Сарајева ради анализе - рекао је Матовић.

Он је додао да је ово прво велико откриће на подручју Фоче које би могло да привуче туристе, спелеологе и археологе.

- Најстарије кости раније су пронађене у пећини Кук, која припада општини Калиновик, а ово је прво велико откриће у Фочи. Пећина је прелијепа, није спелеолошки истраживана, има много каскада дубљих од метар и по, обилује бројним остацима, накитом и костима, који сигурно могу привући пажњу туриста - истакао је Матовић.

Подручје општине Фоча обилује пећинама и јамама које нису довољно истражене. Спелеолошко друштво "Вучја стопа" планира да настави истраживање и очекује да ће бити још јединствених археолошких и спелеолошких открића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана