Медицински радници у Хан Пијеску стављају катанац на Дом здравља

Милијана Латиновић
Медицински радници у Хан Пијеску стављају катанац на Дом здравља

Хан Пијесак - Радници Дома здравља Хан Пијесак тврде да немају чиме да прегледају и да лијече пацијенте, због чега ће, ако се убрзо нешто не промијени, на врата ове здравствене установе ставити катанац.

Упркос томе што је јуче, послије мјесец и по, жиро рачун ове установе одблокиран, здравствени радници истичу да је стање катастрофално. Специјалиста породичне медицине др Славиша Мировић је рекао да је Пореска управа РС блокирала жиро рачун Дому здравља због дуга од 60.000 КМ.

- Рачун је јуче одблокиран, али ми немамо са чим да радимо крвну слику, немамо тзв. вакутајмере, газе, инфузије, лабораторијске реагенсе и још много шта - казао је огорчено Мировић.

Додао је да је ситуација толико тешка да би ова здравствена установа врло лако могла кренути путем Дома здравља у Новом Горажду који је "ставио катанац" на врата.

- Колико код да нас обавезује Хипократова заклетва, овако више не можемо. Ако се ситуација не поправи, ступићемо у штрајк. Под стресом, нервозом и без минималних услова не можемо лијечити пацијенте, а никога до сада нисмо вратили - казао је Мировић.

Колико је ситуација тешка најбоље говори податак да запосленима већ пет година нису уплаћени доприноси, а посљедња плата била је за јул прошле године.

Проблеме ове здравствене установе препознали су у Центру за омладину и спорт "Поглед" Хан Пијесак, чији је директор Бранка Митровић покренула акцију за помоћ Дому здравља.

- Контактирала сам са нашим пријатељима који живе ван граница Српске и замолила за помоћ, јер Дом здравља не смије и не може да чека - рекла је Митровићева.

Додаје да ће захваљујући хуманим људима Дом здравља најкасније у понедјељак добити пријеко потребне епрувете. Митровићева је нагласила да овако тешка ситуација није била ни за вријеме рата.

У Фонду здравственог осигурања РС (ФЗО РС) истичу да су измирили све обавезе према Дому здравља Хан Пијесак за прошлу годину, а укупно су им дозначили 426.000 КМ.

- Фонд је задужен за финансирање услуга здравствене заштите које Дом здравља пружа осигураницима, док је за пословање и рад Дома здравља надлежно руководство установе, односно њен оснивач - поручили су у ФЗО РС.

Ново Горажде

Веома тешка ситуација је и у Дому здравља Ново Горажде гдје је рачун блокиран, немају газе, завоје ни лабораторијске реагенсе.

Осим тога, санитетско возило им је неисправно, па су радници и руководство 1. фебруара ступили у тотални штрајк, јер немају чиме да лијече пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана