Мајске музичке свечаности у Бијељини од 10. до 14. маја

Срна
Мајске музичке свечаности у Бијељини од 10. до 14. маја

Бијељина - У Бијељини ће од 10. до 14. маја бити одржан 17. хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" који ће ове године окупити 30 хорова из Републике Српске, БиХ, Турске, Србије, Словеније, Хрватске, најавио је портпарол манифестације Стеван Чукић.

Чукић је Срни рекао да ће Фестивал бити одржан у седам такмичарских категорија - мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор.


Он је навео да ће у оквиру Фестивала бити одржано и такмичење соло пјевача, као и концерт пријатељства гостујућих хорова из иностранства.

"СПД жСрбадијаж као извршни организатор међународног хорског фестивала жМајске музичке севчаностиж, изражава велико задољство што ће се у Бијељини и ове године окупити више од 1.000 хорских пјевача, који ће својим наступима представити изузетно квалитетне и занимљиве програме", додао је Чукић.

Он је позвао суграђане и све друге који буду у Бијељини у вријеме одржавања фестивала да присуствују, како свечаном отварању, тако и занимљивом концерту пријатељства, али и такмичарским наступима, напомињући да је улаз на све фестивалске садржаје бесплатан.

Према његовим ријечима, припреме и организација овогодишњег фестивала протекли су добро, па ће учествовати велики број нових хорова из окружења и иностранства, али и хорова који су већ наступали на овом фестивалу.

"Ове године поново имамо хорове из иностранства захваљујући изузетно високој позицији Хора жСрбадијаж на свјетској ранг-листи хорова, као и нашем огромном успјеху који смо остварили на међународном такмичењу хорова у Барселони, у октобру прошле године", навео је Чукић.

Он је рекао да све ово само потврђује да је фестивал "Мајске музичке свечаности" и даље препознатљив по свом квалитету и доброј организацији.

"Нама, као организаторима, то је задатак више да наставимо још боље и да будемо добри домаћини", рекао је Чукић.

Он је рекао да у четвртак, 10. маја, Фестивал почиње у 20.00 часова Свечаним концертом поводом отварања фестивала у Центру за културу "Семберија", на којем ће учествовати Дјечији и мјешовити хор СЦПД "Србадија", под диригентском палицом Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић Тракиловић.

Други дан Фестивала, у петак, у 20.30 у Центру за културу, биће одржан концерт пријатељства, а учесници су гостујући хорови из иностранства.

У суботу, 12. маја, планиран је цјелодневни програм који почиње од 9.30 Светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог Василија Острошког, у 12.00 је такмичење у категоријама дјечији, мушки, женски хорови и фолклор /ансамбали са традиционалном музиком/, а у 19.00 проглашење резултата првог такмичарског дана и концерт хорова побједника.

Након литургије у недјељу, 13. маја, која почиње у 9.00 часова у свим храмовима, у 11.30 у храму Светог Великомученика Георгија почеће такмичење у категорији православна духовна музика, а у 13.30 такмичење у категоријама мјешовити камерни и мјешовити хорови у Центру за културу "Семберија". Соло пјевачи такмичиће се истог дана у 14.00 часова у Музеју Семберија.

За недјељу у 19.00 часова у Центру за културу "Семберија" предвиђено је проглашење резултата другог такмичарског дана и концерт хорова побједника, те затварање 17. хорског фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана