Lovački trofeji obogatili ponudu

Milijana Latinović
Lovački trofeji obogatili ponudu

Banjaluka - Gurmanski specijaliteti, lovački trofeji i oprema za lov i ribolov samo su dio široke lepeze proizvoda koje na „Jesenjem sajmu 2017“ u Banjaluci predstavlja više od 200 izlagača.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je juče otvorena u „Banjalučkom velesajmu“, posjetioci do 19. novembra imaju priliku da obiđu 130 štandova na kojima se predstavljaju izlagači iz oblasti lova, ribolova, ekologije, sporta, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić istakao je, otvarajući 21. sajam, da se Savez prvi put predstavlja u punom kapacitetu sa svih deset regija.

- Imamo 77 sportsko-rekreacionih lovišta, 16 privrednih i šest posebnih lovišta. Na više od 120 štandova su izlagači koji su usko vezani za lov - rekao je Minić i naglasio da je unapređenje lovstva jedan od prioriteta Saveza. On je istakao i da je cilj oživljavanje komercijalnog lova, kao i primjena CITES konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Na sajmu su se trofejima izlovljenim u hercegovačkim lovištima predstavili i lovci iz regije Stare Hercegovine.

- Naša lovišta su bogata srnama, vukovima, medvjedima i to je ono što možete vidjeti i na našem štandu - istakao je član Lovačkog udruženja iz Rogatice Mladen Mirković.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je ovo značajna manifestacija za cijelu RS.

- Lov je značajan potencijal Srpske koji nismo dovoljno koristili u prethodnom periodu - rekao je Račić i dodao da se na sajmu, kada je riječ o privrednicima, predstavljaju uglavnom manji proizvođači. Jedan od njih je i Božo Vlačić iz Trebinja koji je predstavio razne proizvode od smokve.

- Pravim sve od smokve, likere i rakije, džem, kao i brašno od lista ove voćke - kazao je Vlačić.

Predstavljeni su i turistički potencijali hotela „Hajdučke vode“, koji posluje u sklopu „Fagus grupe“.

- Osim specijaliteta etno-restorana, predstavljamo i velnes i spa centar koji su otvoreni u julu, a u okviru kojih se nalaze tri saune, veliki bazen sa šest hidromasažera, džakuzi, soba za masažu i fizikalnu terapiju te tursko kupatilo - rekla je marketing menadžer „Fagus grupe“ Dragana Šipragić.

Predsjednik uprave „Banjalučkog velesajma“ Dobrica Žugić rekao je da je većina izlagača iz RS i BiH, te da su svoje turističke potencijale predstavili i gosti iz Srbije i Crne Gore. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 časova, a ulaznica košta dvije KM, dok će u subotu u okviru porodičnog sajamskog dana četvoročlane porodice moći da posjete manifestaciju sa jednom ulaznicom.

Damski klub

Savo Minić je istakao da je Lovački savez RS donio prijedlog statuta o osnivanju damskog kluba u Srpskoj.

- Na prvoj skupštini Saveza, za dva i po mjeseca, biće usvojen statut i tražimo kumu koja će dati ime ovom klubu. Od sljedeće godine naših 88 dama u Lovačkom savezu imaće svoj klub - rekao je Minić.

„Jesenji sajam“ obuhvata:

- LORIMES - Međunarodni sajam lova, ribolova, ekologije i sporta

- AGROS - Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije

- Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana