Лопаре: Поплаве однијеле плате општинара

Цвија Мркоњић
Лопаре: Поплаве однијеле плате општинара

Лопаре - Запослени у општинској администрацији у Лопарама нису добили три плате, а доприноси им нису уплаћено још од маја 2014. године.

У општини Лопаре истичу да су главни узрок гомилања дугова мајске поплаве, које нису поштедјеле ни ову локалну заједницу.

Вршилац дужности начелника општинског Одјељења за финансије Даница Илић објаснила је да су за санацију клизишта и кућа, које су претрпјеле велику штету у поплавама, морали да утроше око 300.000 марака.

- То су били непланирани трошкови који су нас довели у тешку ситуацију. Што се тиче доприноса, у процесу смо репрограма. Мај и јун прошле године су у репрограму, обавезе за јул и готово цијели август су измирене, а за септембар, октобар и новембар такође тражимо одгоду плаћања - казала је Илићева.

Према њеним ријечима, дуг који је доспио на наплату износи око 130.000 марака.

- Очекујем да ћемо већи дио дуга измирити у року од мјесец, а остатак ће ући у репрограм. Финансијска ситуација је тешка, али нисмо размишљали о подизању кредита, јер покушавамо да тренутним приливом средстава измиримо обавезе - рекла је Илићева.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС тврде да општина Лопаре само њима дугује више новца него што тврде да су им укупна дуговања. Додају да општинарима нису уплаћени доприноси за седам мјесеци прошле године.

- Доприноси су уплаћени закључно са мајем 2014. године, а укупан дуг за период од јуна до децембра прошле године износи 165.361 марку - кажу у овом фонду.

Осим Фонду ПИО, доприноси се уплаћују и Фонду здравственог осигурања, Фонду дјечије заштите и Заводу за запошљавање, па је дуг по том основу још већи.

Предсједник Синдиката управе РС Томислав Врховац истиче да је сличних проблема у општини Лопаре било и раније, али у мањем обиму.

- Запослени се, нажалост, нису обраћали Синдикату и позивам их да нам се обрате како бисмо могли да им помогнемо, јер знам да је тамо стање изузетно тешко. У Лопарама не функционише добро ни синдикална организација и прву прилику ћу искористити да одем тамо - рекао је Врховац, наводећи да идентичне проблеме имају и радници у јавној управи у многим другим општинама у РС.

Олакшице поплављенима

Даница Илић је навела да је већина општина које су у претходној години биле погођене поплавама тражила репрограм обавеза.

- Законом нам је омогућена олакшица, имамо грејс период од годину и право да дуг вратимо на максимално 60 рата, тако да смо то искористили - рекла је Илићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана