Ljubav prema slikarstvu u Bijeljini spojila privrednike i penzionere

Ljubav prema slikarstvu u Bijeljini spojila privrednike i penzionere 07.12.2017 14:29 | Ljiljana Aleksić

Bijeljina - Udruženje likovnih umjetnika „Sveti Luka“ danas broji tridesetak članova među kojima, osim afirmisanih umjetnika, ima i privrednika, intelektualaca, radnika i penzionera, koji se profesionalno ili iz hobija bave slikarstvom i izradom umjetničkih rukotvorina.

- Naši članovi se bave različitim profesijama, ali ih ljubav prema slikarstvu i umjetnosti povezuje u jednu cjelinu - rekao je predsjednik udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ Panto Pantić. Ističe da udruženje, koje je osnovano prije 15 godina, svake godine broji sve više članova.

- Postajemo regionalno udruženje jer nam se priključuju i članovi iz susjednih opština i gradova ne samo u regiji, nego i u susjednoj Srbiji - navodi Pantić.

Tradicionalno pred kraj godine organizuju veliku izložbu u bijeljinskoj Galeriji, koju svi Semberci mogu da pogledaju do kraja godine. Izložba je prodajnog karaktera.

Pantić kaže da su na ovoj izložbi radove predstavila 33 umjetnika te da su zastupljene skoro sve likovne tehnike.

To je mnogima jedina šansa da se predstave javnosti.

- Sve naše izložbe su veoma posjećene jer pružaju priliku svim umjetnicima, kako akademskim tako i onim koji se nalaze na samim počecima slikanja i umjetničkog poziva da se predstave publici - navodi Pantić.

Sa posebnim zadovoljstvom ističe da su mladi umjetnici koji su se priključili Udruženju već stasali.

- Imamo nekoliko polaznika koji su sada studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci, tako da ćemo uskoro imati i akademski obrazovane članove - rekao je Pantić.

Ikonopisac i član Udruženja Mirna Jovanović prepoznala je svoju šansu za afirmaciju u ovom udruženju.

- Članovima ovo udruženje mnogo znači, jer dva puta godišnje možemo da izložimo svoje radove, da se družimo, razmijenimo iskustva, konkurišemo na neki literarni konkurs ili neku koloniju - navela je ona.

Zoran Milinković Zee godinama izlaže radove na godišnjoj izložbi Udruženja „Sveti Luka“. Radi tehnikama olovka i tuš, a ove godine malo je odstupio od svog prepoznatljivog stila.

- Ovaj put sam uradio nešto totalno drugačije, kombinaciju akrila na platnu sa nekim drugim tehnikama. Sami motivi me vežu za muziku i ovo podneblje, to me je nekako i inspirisalo da budem drugačiji - rekao je on.

Tvrdi da dobar slikar zna da prepozna bitan trenutak, koji će ga inspirisati da svoje viđenje prenese na platno.

- Semberija je jako inspirativna za pejzaže, koji su priča za sebe, oni imaju dušu - rekao je Milinković.

Među Sembercima mjesto za svoje pejzaže na izložbi našao je i slikar Stojan Aničić iz susjedne Mačve.

- Radim tehnikom ulje na platnu, a publici u Bijeljini predstavljam svoje djelo pod nazivom „Za primer drugima“. To je priča o mojoj porodici i podneblju sa kojeg dolazim. Drago mi je što sam rad izložio baš u Bijeljini -  rekao je Aničić.

Među bijeljinskim umjetnicima poznata je i Marija Tica koja radi u stensil art tehnici.

  • Volim da radim portrete, ali uvijek dodajem nešto novo, želim da bude malo drugačije da ne dosadim ni sebi a ni drugima - navodi ova umjetnica.

Problemi

Nedostatak prostora za rad umnogome otežava rad Udruženja „Sveti Luka“.

- Nemamo svoj kutak gdje bi se članovi okupljali pa smo prinuđeni da se snalazimo. Često umjetnici sami finansiraju radove. Za promociju udruženja, štampanje kataloga i ostalih promotivnih materijala, dobijamo nešto novca od Gradske uprave - kaže Pantić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica