Ljubav prema guslama Bilećaninu Milošu Vukoji utkana u gene

Anita Janković Rečević
Ljubav prema guslama Bilećaninu Milošu Vukoji utkana u gene

Banjaluka - U vremenu kada mladi zaboravljaju na tradiciju, okrenuti modernim tehnologijama, bilećki guslar Miloš Vukoje (27) među rijetkim je mladim ljudima koji sa ponosom čuvaju i gaje običaje svojih predaka.

Ovaj član guslarskog društva "Vojvoda Vlatko Vuković" ističe da gusle, koje su mu utisnute u genetski kod, ispušta iz ruku samo dok radi i spava. Na Festivalu guslara RS, koji je nedavno održan u Foči, proglašen je za najboljeg guslara Srpske, a ponosni je vlasnik i mnogih drugih priznanja. Dva puta je bio šampion Hercegovine, i to 2008. i 2010. godine, a okitio se i titulom omladinskog prvaka RS 2007. godine.

- Počeo sam guslati 2005. godine i kao vrlo mlad sam se otisnuo među prvacima. Nakon samo dvije godine sviranja ostvario sam zapažene rezultate i najmlađi sam učesnik guslarskih festivala. Na festivalu u Foči pobijedio sam sa pjesmom "Ognjen od Foče" i vrlo sam ponosan - priča Vukoje.

Ovaj tradicionalni instrument zavolio je kao vrlo mali, jer su mu otac, djed i ujak strastveni guslari.

- Genetikom s obje strane naginjem ka guslanju i prve gusle sam dobio kada mi je bilo osam godina. Volim taj instrument iz dubine duše, jer ga slušam otkad znam za sebe - kaže Vukoje, koji je, iako mlad, već uspio da se ostvari i u ulozi oca, i to dva puta.

Dodao je da mu je želja da njegova djeca nastave tradiciju.

- Volio bih da i moja djeca zavole gusle i predano ću raditi na tome da im usadim tu ljubav - rekao je Vukoje.

Priča da nije bilo nimalo lako naučiti guslati, ali uz volju poput planine sav trud se isplatio.

- Učio sam od oca i ujaka, ali najviše sam sa sobom. Gusle važe za jedan od najtežih instrumenata, ali uz volju i ljubav sve ide glatko. Iako su guslarske pjesme veoma dugačke, mogu se pohvaliti da ih znam dosta u osmercu i desetercu. U moju glavu se smjestilo nekoliko hiljada stihova - hvali se Vukoje.

Njegov stric Boško Vukoje autor je pjesama koje je Miloš otpjevao i snimio na dva CD-a, koliko je do sada izdao.

- Pripremam pjesme za treći CD i jedva čekam da ga izdam iako od toga ne mogu zaraditi ni marke. Radim to iz ljubavi i entuzijazma, jer me usrećuje da ljudima koji vole gusle, a ne umiju da sviraju, poklanjam CD-ove - kaže ovaj mladić.

Zahvaljujući guslama upoznao je na stotine ljudi, nastupao bezbroj puta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Njegov vjerni pratilac obezbijedio mu je i put u daleku Kanadu gdje je održao nekoliko samostalnih koncerata.

- Moj stric Boško živi u Kanadi i sa našim narodom tamo mi je organizovao nastupe na kojima je bilo na stotine posjetilaca - rekao je Vukoje i dodao da je imao poziva za nastupe u nekoliko evropskih zemalja.

Pjesme o Hercegovini

Miloš Vukoje, koji je sa nekoliko kolega osnovao i Školu za guslare gdje obučava mlađe momke, ističe da najviše voli pjevati i svirati o svom rodnom kraju, Hercegovini.

- U Hercegovini se ljubav prema ovom instrumentu prenosi od davnina, s koljena na koljeno. Među omiljenim stihovima pjesama koje stalno pjevušim je "Herceg zemljo nad zemljama, ljepotica si nad ljepotom, u tebi se narod diči sa junaštvom i dobrotom " - kazao je Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana