Љубав према гуслама Билећанину Милошу Вукоји уткана у гене

Анита Јанковић Речевић
Љубав према гуслама Билећанину Милошу Вукоји уткана у гене

Бањалука - У времену када млади заборављају на традицију, окренути модерним технологијама, билећки гуслар Милош Вукоје (27) међу ријетким је младим људима који са поносом чувају и гаје обичаје својих предака.

Овај члан гусларског друштва "Војвода Влатко Вуковић" истиче да гусле, које су му утиснуте у генетски код, испушта из руку само док ради и спава. На Фестивалу гуслара РС, који је недавно одржан у Фочи, проглашен је за најбољег гуслара Српске, а поносни је власник и многих других признања. Два пута је био шампион Херцеговине, и то 2008. и 2010. године, а окитио се и титулом омладинског првака РС 2007. године.

- Почео сам гуслати 2005. године и као врло млад сам се отиснуо међу првацима. Након само двије године свирања остварио сам запажене резултате и најмлађи сам учесник гусларских фестивала. На фестивалу у Фочи побиједио сам са пјесмом "Огњен од Фоче" и врло сам поносан - прича Вукоје.

Овај традиционални инструмент заволио је као врло мали, јер су му отац, дјед и ујак страствени гуслари.

- Генетиком с обје стране нагињем ка гуслању и прве гусле сам добио када ми је било осам година. Волим тај инструмент из дубине душе, јер га слушам откад знам за себе - каже Вукоје, који је, иако млад, већ успио да се оствари и у улози оца, и то два пута.

Додао је да му је жеља да његова дјеца наставе традицију.

- Волио бих да и моја дјеца заволе гусле и предано ћу радити на томе да им усадим ту љубав - рекао је Вукоје.

Прича да није било нимало лако научити гуслати, али уз вољу попут планине сав труд се исплатио.

- Учио сам од оца и ујака, али највише сам са собом. Гусле важе за један од најтежих инструмената, али уз вољу и љубав све иде глатко. Иако су гусларске пјесме веома дугачке, могу се похвалити да их знам доста у осмерцу и десетерцу. У моју главу се смјестило неколико хиљада стихова - хвали се Вукоје.

Његов стриц Бошко Вукоје аутор је пјесама које је Милош отпјевао и снимио на два ЦД-а, колико је до сада издао.

- Припремам пјесме за трећи ЦД и једва чекам да га издам иако од тога не могу зарадити ни марке. Радим то из љубави и ентузијазма, јер ме усрећује да људима који воле гусле, а не умију да свирају, поклањам ЦД-ове - каже овај младић.

Захваљујући гуслама упознао је на стотине људи, наступао безброј пута у Србији, Црној Гори и БиХ. Његов вјерни пратилац обезбиједио му је и пут у далеку Канаду гдје је одржао неколико самосталних концерата.

- Мој стриц Бошко живи у Канади и са нашим народом тамо ми је организовао наступе на којима је било на стотине посјетилаца - рекао је Вукоје и додао да је имао позива за наступе у неколико европских земаља.

Пјесме о Херцеговини

Милош Вукоје, који је са неколико колега основао и Школу за гусларе гдје обучава млађе момке, истиче да највише воли пјевати и свирати о свом родном крају, Херцеговини.

- У Херцеговини се љубав према овом инструменту преноси од давнина, с кољена на кољено. Међу омиљеним стиховима пјесама које стално пјевушим је "Херцег земљо над земљама, љепотица си над љепотом, у теби се народ дичи са јунаштвом и добротом " - казао је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана