Љекари Дома здравље Ново Горажде платили такси трудници

Радоје Тасић
Љекари Дома здравље Ново Горажде платили такси трудници

Ново Горажде - Живот једне труднице и њене бебе није доведен у опасност јер су љекари Дома здравља у Новом Горажду платили такси који је жену одвезао у фочанско породилиште.

Трудница је стигла са јаким боловима и затражила помоћ у Дому здравља. Љекари су схватили да треба хитно да буде превезена у фочанско породилиште, али то није било могуће јер нису имали на располагању санитетско возило. Директор Дома здравља Јелена Гавриловић, члан Управног одбора установе Томо Вуковић и љекар Тања Кундачина прикупили су новац и позвали такси који је превезао трудницу до болнице у Фочи. Њихов гест је још племенитији када се узме у обзир чињеница да радници ове установе нису примили већ осам плата и да раде у веома лошим условима. Без обзира на то, показали су право лице медицинара, којима би пацијенти увијек требало да буду на првом мјесту.

Ситуација у Дому здравља се закомпликовала након што му је Пореска управа РС 1. фебруара блокирала рачуне због дуговања за порезе и доприносе у износу од 900.000 марака. Због блокаде је јуче свих 16 запослених одлучило да обуставе рад и не примају пацијенте, изузев хитних случајева.

- И да хоћемо, ми више нисмо у стању да нормално послујемо јер санитетско возило због недостатка новца није регистровано. Залихе лијекова су на измаку, а радници су се побунили јер су у прошлој години добили само четири плате - каже Гавриловићева.

Она је позвала Министарство здравља и Фонд здравственог осигурања РС да хитно реагују.

- Постављам питање и зашто Пореска управа није раније блокирала рачун. Финансијска ситуација у овој установи је критична од 2005. године. Прије двије године дуговања су достизала 1,1 милион КМ, али Пореска управа тада није блокирала рачун. Несхватљиво је да је само Дом здравља у Новом Горажду блокиран, а не и остали у регији чија су дуговања много већа - истакла је Гавриловићева и додала да би скидањем блокаде могли регистровати возило, набавити лијекове и радницима исплатити бар једну плату.

Члан синдикалног одбора Дома здравља Невенка Лаловић истиче да су радници на ивици стрпљења.

- Очајни смо, остали су нам дужни осам плата, не плаћају нам путне трошкове и друге принадлежности и питање је како радници уопште преживљавају - наводи Лаловићева.

Министарство

Министарство здравља и социјалне заштите РС упозорило је руководство Дома здравља у Новом Горажду да мора обезбиједити минималне услове рада и пружити свим пацијентима помоћ. Истакли су да је Фонд здравственог осигурања РС за прошлу годину дозначио Дому здравља у Новом Горажду уговорена средства за регистровани број пацијената.

- Тражимо да се запослени у тој здравственој установи изјасне могу ли радити, јер ћемо у противном предузети мјере збрињавања пацијената у друге здравствене установе - истакли су у Министарству здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана