Lipa čuva sjećanje na legendu sa Romanije

Sreten Mitrović
Lipa čuva sjećanje na legendu sa Romanije

Rogatica - Štićenici i zaposleni u rogatičkom Domu za starija lica "Sunce" pomno brinu o lipi zasađenoj u dvorištu ove ustanove, koja čuva sjećanje na legendu sa Romanije Obrada Đurovića.

Svi se rado prisjećaju ovog bivšeg učitelja, koji je punim srcem besjedio o svojim đacima, ali i filmskim ulogama u ostvarenjima proslavljenog režisera Emira Kusturice "Život je čudo" i "Zavet", na koje je posebno bio ponosan.

Brigu o svojevrsnom spomeniku ovom zanimljivom i jedinstvenom Sokočaninu na sebe je posebno preuzeo Branko Delić, koji svoje treće doba provodi pod okriljem "Sunca".

- Obrada sam upoznao ovdje u domu i zbližili smo se. Mnogo toga mi je pričao, posebno o filmovima i neostvarenoj želji da poljubi Moniku Beluči - sjeća se Branko.

Kaže da je sa zadovoljstvom prihvatio zaduženje da se brine o lipi i ostalom rastinju u dvorištu doma, kojem su dali ime "Obradov park".

- Donio sam ko zna koliko kanti vode kojom sam zalijevao drveće. Najveći broj se primio. Među njima je i Obradova lipa, koja se dobro razvija i raste - dodao je njen njegovatelj Branko.

Obradova želja bila je da u okviru doma podignu veliki park sa puno rastinja i hladovine. Tu njegovu želju ispunile su njegove kćerke Milena i Jelena, koje su u julu prošle godine zasadile mlado stablo. Ovim činom htjele su da sačuvaju sjećanje na oca, koji je preminuo na Božić 2017. godine, u 86. godini, ali i da zahvale osoblju "Sunca" za pažnju koju su mu posvetili dok je boravio u ovoj ustanovi.

Ovom nesvakidašnjem poklonu obradovali su se svi zaposleni u "Suncu". Kako kažu, Đurović je posebno volio Romaniju i njenu prirodu, pa će park u domu zauvijek čuvati sjećanje na starinu i njegove mudre misli.

- Obradovoj lipi smo posvetili veliku pažnju. S obzirom na to da je zasađena u ljetnom periodu, kad nije vrijeme za sadnju, imala je poseban tretman - kaže direktor "Sunca" Radomir Ćućula.

Ovaj rogatički dom posjetile su ovih dana Obradova supruga Rada, koja živi u Danskoj i svastika Stojka Turanjanin, koja je doputovala iz Čikaga.

Monika Beluči

Među štićenicima doma "Sunce" i danas se prepričavaju zgode Obrada Đurovića. Ostaće upamćeno da je za vrijeme snimanja filma "Na mliječnom putu" tražio taksi da bi otišao u Trebinje da vidi Kusturicu i da u njegovom prisustvu poljubi Moniku Beluči. Međutim, ova želja ostala je neostvarena, jer su ljekari procijenili da vremešni romantičar ne bi dobro podnio put.

S. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana