Kvrgava koža otkrivena u Gacku?

Anita Janković
Kvrgava koža otkrivena u Gacku?

Banjaluka - Zarazna stočna bolest kvrgava koža ulila je strah i među farmere u BiH, a sumnja se da na području Gacka ima jedno zaraženo govedo.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je istakao da će analizu uzorka goveda za koje se sumnja da je oboljelo obaviti Veterinarski fakultet u Sarajevu.

- Analiza najnovijih uzroka iz Gacka još nije završena, ali ranije smo uzimali uzorke iz te opštine i svi su bili negativni - rekao je Kalaba.

Stočari strahuju da ovo oboljenje ne uzme maha i u našim krajevima, jer bi u tom slučaju pretrpjeli nemjerljivu štetu.

Najveća opasnost dolazi iz susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore, gdje ova bolest hara. Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede juče je potvrđeno da je otkrivena ova bolest na granici sa BiH kod Bilećkog jezera.

- Veterinari preduzimaju sve što je potrebno da se bolest ne proširi - rekli su u crnogorskom ministarstvu.

Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila je juče zahtjev Evropskoj komisiji da bi bile obezbijeđene određene količine vakcina protiv kvrgave kože zbog otkrivanja ove bolesti u pograničnom pojasu Crne Gore sa BiH.

- Formirali smo Zajednički centar za kontrolu bolesti koji će postupati u skladu sa Planom zaštite i spasavanja od prirodnih i drugih nesreća - rekli su ovoj instituciji.

Farmer Neđo Gavrić iz semberskog sela Vršani smatra da je pitanje dana kada će bolest biti otkrivena i u RS, te ističe da ga najviše plaše šverceri koji krijumčare stoku.

- Krijumčari stoke ilegalno prebacuju goveda koja mogu biti zaražena - priča Gavrić i dodaje da ukoliko se bolest unese u BiH, zavladaće katastrofa, jer karantini u BiH nisu bezbjedni.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da sve nade polažu u carinike, za koje se nada da će pooštriti kontrole.

- Sve zarazne bolesti koje su do sada pogodile BiH uvezene su iz zemalja okruženja i baš zato je neophodna jaka kontrola granica - kazao je Nikolić.

Dodao je da strahuje za svojih 170 muznih krava.

- Ako bi došlo do bolesti, na farmama bi nastala nemjerljiva šteta, a veliki gubitak bi pretrpjela i država, jer bi izvoz mlijeka, mesa i žive stoke bio blokiran - kaže Nikolić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da nema razloga za paniku, jer nadležne institucije drže sve pod kontrolom.

- Naši stručnjaci ozbiljno shvataju ovaj problem i preduzete su dobre preventive mjere. BiH nema novca za preventivnu vakcinaciju, ali ako dođe do bolesti, stoka će parcijalno biti vakcinisana - rekao je Usorac.

Šverc stoke

U Graničnoj policiji BiH kažu da se stoka krijumčari najviše u graničnom pojasu i to u blizini rijeka uz pomoć čamaca.

- U prvih šest mjeseci ove godine naši službenici su na graničnim prelazima i u graničnom pojasu prema Srbiji i Crnoj Gori privremeno oduzela četiri grla krupne i 158 grla sitne stoke, ukupne vrijednosti 30.700 KM - rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana