Квргава кожа откривена у Гацку?

Анита Јанковић
Квргава кожа откривена у Гацку?

Бањалука - Заразна сточна болест квргава кожа улила је страх и међу фармере у БиХ, а сумња се да на подручју Гацка има једно заражено говедо.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба је истакао да ће анализу узорка говеда за које се сумња да је обољело обавити Ветеринарски факултет у Сарајеву.

- Анализа најновијих узрока из Гацка још није завршена, али раније смо узимали узорке из те општине и сви су били негативни - рекао је Калаба.

Сточари страхују да ово обољење не узме маха и у нашим крајевима, јер би у том случају претрпјели немјерљиву штету.

Највећа опасност долази из сусједних земаља, Србије и Црне Горе, гдје ова болест хара. Из црногорског Министарства пољопривреде јуче је потврђено да је откривена ова болест на граници са БиХ код Билећког језера.

- Ветеринари предузимају све што је потребно да се болест не прошири - рекли су у црногорском министарству.

Канцеларија за ветеринарство БиХ упутила је јуче захтјев Европској комисији да би биле обезбијеђене одређене количине вакцина против квргаве коже због откривања ове болести у пограничном појасу Црне Горе са БиХ.

- Формирали смо Заједнички центар за контролу болести који ће поступати у складу са Планом заштите и спасавања од природних и других несрећа - рекли су овој институцији.

Фармер Неђо Гаврић из семберског села Вршани сматра да је питање дана када ће болест бити откривена и у РС, те истиче да га највише плаше шверцери који кријумчаре стоку.

- Кријумчари стоке илегално пребацују говеда која могу бити заражена - прича Гаврић и додаје да уколико се болест унесе у БиХ, завладаће катастрофа, јер карантини у БиХ нису безбједни.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да све наде полажу у царинике, за које се нада да ће пооштрити контроле.

- Све заразне болести које су до сада погодиле БиХ увезене су из земаља окружења и баш зато је неопходна јака контрола граница - казао је Николић.

Додао је да страхује за својих 170 музних крава.

- Ако би дошло до болести, на фармама би настала немјерљива штета, а велики губитак би претрпјела и држава, јер би извоз млијека, меса и живе стоке био блокиран - каже Николић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да нема разлога за панику, јер надлежне институције држе све под контролом.

- Наши стручњаци озбиљно схватају овај проблем и предузете су добре превентиве мјере. БиХ нема новца за превентивну вакцинацију, али ако дође до болести, стока ће парцијално бити вакцинисана - рекао је Усорац.

Шверц стоке

У Граничној полицији БиХ кажу да се стока кријумчари највише у граничном појасу и то у близини ријека уз помоћ чамаца.

- У првих шест мјесеци ове године наши службеници су на граничним прелазима и у граничном појасу према Србији и Црној Гори привремено одузела четири грла крупне и 158 грла ситне стоке, укупне вриједности 30.700 КМ - рекли су у Граничној полицији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана