Купус у Бањалуци четири пута скупљи него лани

nezavisne.com
Купус у Бањалуци четири пута скупљи него лани

Бањалука - Цијена купуса на бањалучкој пијаци јуче је била 1,2-1,4 КМ на велико по килограму, а то је три до четири пута скупље него лани у овом периоду.

Како нам је јуче рекао један од продаваца, ове сезоне на купусу у Семберији се десио “један феномен, а то је цвјетање купуса” и умјесто главице, појавило се цвјетање, тако да је само 30 одсто купуса на том подручју опстало.

“Што се тиче купуса из Херцеговине и њему се нешто десило и почео је да труне. Остало нам је само Лијевче, које не може подмирити све потреба тржишта и то је главни разлог зашто је купус ове сезоне вртоглаво скуп”, каже један од продаваца купуса на велико.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, истиче да је ове године купус скоро па четири пута скупљи него прошле године.

“Прошле године откупна цијена на велико била је 0,30 фенинга по килограму, док је ове године 1,20 КМ, а цијена на пијаци достиже и до 1,50 КМ по килограму”, казао је Мастало.

Додао је да је узрок високих цијена и то што је велики број произвођача одустао од производње, јер нису имали економску рачуницу.

“Велики произвођачи купуса су одустали, јер како кажу, немају рачуна, немају повјерења у то да купус може имати неку цијену, кад је уназад пет година нема”, истиче Мастало за “Независне”.

И он нам је потврдио да је ове године слабији род купуса и у Семберији и Херцеговини, а како каже, на слаб род највише је утицало вријеме.

“Дошло је до прорастања купуса умјесто да формира главицу, а он је отишао у прецвјетавање”, појаснио је Мастало.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да купус ове године има високу цијену.

“Чим се код нас смањи производња или дође до климатског поремећаја који то узрокује, то се осјети на тржишту и ту је проблем са цијеном”, казао је Маринковић.

Иако се у Лијевчу, за разлику од Семберије и Херцеговине, могу надати добром роду купуса, Маринковић истиче да ипак неће успјети подмирити потребе РС.

“Семберија, Херцеговина и Лијевче су подручја гдје купус успијева добро као култура, али ове године мислим да нећемо имати довољне количине за домаће потребе, нарочито на јесен, када буде оно доба кисељење купуса, али сигурно је да ће то доћи из увоза и компензовати тај недостатак”, истиче Маринковић.

Осталог поврћа, како су нам јуче рекли на бањалучкој пијаци, има солидно и разноврсно је, а у односу на прошлу годину, која је била лоша и сушна, ове године много је боља ситуација.

Лук се могао наћи по цијени од око 1 КМ по килограму, млади кромпир 1-1,40 КМ, паприке 2,5 КМ, парадајз 2 КМ, а краставац 0,80 до 1 КМ по килограму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана