Кредитом до капиталних инвестиција у Градишкој

Милан Вујић
Кредитом до капиталних инвестиција у Градишкој

Градишка - Општина Градишка успјела је да у прошлој години смањи краткорочне обавезе за три милиона марака и рефинансира задужење од 11,7 милиона, чиме су створени услови за нови зајам од шест милиона КМ, који ће бити утрошен за капиталне инвестиције.

Рекао је ово начелник Градишке Зоран Аџић и истакао да ће 2,5 милиона бити утрошено за завршетак спортске дворане, а 2,5 милиона за инфраструктуру у Агроиндустријској зони у Новој Тополи.

- Милион марака ће бити издвојено за реконструкцију водоторња и обезбјеђење бољих услова водоснабдијевања, укључујући проширење мреже у приградским насељима, посебно зони водоизворишта - нагласио је Аџић.

Он је подсјетио да је приликом преузимања дужности начелника затекао дугорочно кредитно задужење општине у износу од 33 милиона марака и шест милиона краткорочних текућих обавеза.

- Кредити са неповољном каматом рефинансирани су кредитом са мањом каматном стопом и пролонгираним периодом враћања на 12 година - додао је Аџић.

Истакао је да је општинска власт у првој години мандата успјела да реализује неколико значајних инфраструктурних пројеката, гдје је први пут урађено више од 22 километара саобраћајница.

- Изграђена је улица у мјесној заједници Крушкик и улици Ђакона Авакума у центру града. Такође изграђена је и ЛЕД расвјета у МЗ Козинци и расвјета на савском кеју у дужини од 1.500 метара. Изграђено је око 14 километара нових саобраћајница у руралним подручјима општине и реконструисано осам километара путева који повезују више мјесних заједница - истакао је Аџић.

Један од значајних пројеката у општини је и пројекат УНДП-а МЕГ, који се односи на заштиту животне средине и економско оснаживање комуналног предузећа "Водовод".

- Направили смо велики успјех, а од УНДП-а смо добили похвале да смо општина која је за годину највише напредовала у реализацији МЕГ пројекта. То ће нам омогућити да у 2018. години добијемо 480.000 КМ грантовских средстава за инвестирање у водоводну и канализациону мрежу - истакао је Аџић.

С циљем да привуку што више потрошача, цијена прикључка на градску водоводну мрежу за домаћинства од децембра прошле године снижена је на 710 КМ, а на канализациону мрежу на 430 КМ.

Прикључак на водоводну мрежу до тада је износио од 2.500 КМ до 3.500 КМ, зависно од удаљености и подручја, док је прикључак на канализациону мрежу, која је током посљедњих неколико година проширена у више насеља на подручју општине, износио 1.135 марака.

Ниже таксе

Аџић је рекао да је општина Градишка снизила висину административних такси и до 40 одсто за одређене услуге, што ће градишким привредницима створити уштеду од око 190.000 КМ годишње, који могу та средства да реинвестирају, а с циљем унапређења пословног окружења формиран и Привредни савјет. Градишка је испунила услове за сертификацију општине са повољним пословним окружењем, према захтјевима БФЦ СЕЕ стандарда. Обновљен је и ИСО стандард 9000, који је општина усвојила 2008. године, а који је протеклих година изгубила, те су створени сви предуслови за усвајање стандарда ИСО 9001.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана