Комшијска слога мјештана Великог Блашка код Лакташа лоповима помрсила конце

Небојша Томашевић
Комшијска слога мјештана Великог Блашка код Лакташа лоповима помрсила конце

Лакташи - План лукавих лопова да за пљачку куће Милорада Кубата из Великог Блашка код Лакташа окриве његовог комшију Љубишу Млађановића пропао је захваљујући комшијској слози и повјерењу.

Како причају жртве, Кубатова кућа била је на мети крадљиваца минуле суботе, док се домаћин веселио на свадби.

- Лопови су ушли кроз прозор и све унутра испревртали. Мојим ножем развалили су сеф с оружјем и украли два карабина с оптикама, пушку “петометку”, сачмарицу, пиштољ, муницију, те 30 франака и неке рачуне и документе - прича Кубат, иначе страствени ловац, који за оружје има уредну документацију. 

Провалници су одлучили да дио плијена подметну Млађановићу, како би заварали траг и навели полицију на погрешан пут. 

- Лопови су у мом возилу, које је било откључано, оставили пушку коју су украли од комшије и реденик са муницијом. Претпостављам да су из мог аута украли паркинг карту с регистарским ознакама мог возила и рачун из продавнице, које су оставили испод прозора кроз који су ушли код комшије - прича Млађановић.

Кубат истиче да је полиција нашла подметнуте трагове, па је сумња одмах пала на комшију.

- Међутим, ја у то нисам повјеровао и одмах сам им рекао да су докази подметнути, те да за пљачку сигурно није крив мој комшија. Увјерен сам да је све починила група људи који су то подметнули како би са себе скинули сумњу. Уосталом, што би лопов остављао трагове који указују на њега - прича оштећени власник куће.

Млађановић, ратни војни инвалид, каже да је због свега овога прошао прави пакао, јер је ни крив ни дужан оптужен да је опљачкао комшију.

- Кад сам се у недјељу пробудио, нисам ни сањао шта ће ме све снаћи. Неко је залупао на врата и када сам отворио, била је полиција. Питали су ме шта сам урадио, а ја нисам знао о чему се ради. Рекли су ми да сам опљачкао комшију и одмах ми ставили лисице на руке - казао је Млађановић.

Додао је да су му полицајци рекли да имају доказе и да су његову паркинг карту пронашли на мјесту злочина, те су затражили да ми претресу ауто.

- Тек тад је наступио прави шок и невјерица јер је у возилу пронађена комшијина пушка и реденик с муницијом. Знам да то нисам украо јер сам цијеле ноћи спавао, а возило ми увијек буде откључано - рекао је Млађановић.

Он је истакао да га је полиција испитивала цијели дан, а када су схватили да то није урадио и када им је комшија то потврдио, пустили су га.

- Ово је највише погодило моју породицу. На нас је бачена љага за нешто што нисам урадио. Син и супруга ово тешко подносе. Ја ово лакше подносим јер сам прошао рат и рањаван сам - рекао је кроз сузе Млађановић.

Његов комшија истиче да му вјерује и наглашава да су крађу починили професионалци који су их пратили.

- Изгледа да су знали кад никог неће бити у кући, а иза себе нису оставили ниједан отисак. Све су подметнули да испадне да ме комшија с којим живим 15 година опљачкао. Претпостављам ко би то могао урадити, али не смијем да тврдим. Надам се само да рачуне из моје куће неће подметнути у некој другој пљачки да би сакрили своје трагове - рекао је Кубат.

У Полицијској управи Бањалука потврдили су да им је 12. маја пријављена крађа у Великом Блашку.

- Према пријави, украдена је већа количина ловачког оружја и пиштољ. Током истраге пронађен је дио ловачког оружја, а полиција ради на расвјетљавању свих околности овог случаја и проналаску починилаца. Након тога утврдиће се да ли се ова крађа може повезати са сличним кривичним дјелима почињеним на подручју Лакташа - казали су у ПУ Бањалука не наводећи више детаља.

Друге пљачке

Мјештани Великог Блашка кажу да су још двије куће у околини опљачкане на сличан начин. Они такође вјерују да иза свега стоји уиграна група пљачкаша, а не њихов комшија.

- Чули смо да се ради о дрским лоповима који подмећу трагове других људи, а своје не остављају - рекао је један мјештанин Великог Блашка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана