Књижевница Јелена Ленголд за Глас Српске: Размишљање о нашој судбини на другачији начин

Александра Маџар
Књижевница Јелена Ленголд за Глас Српске: Размишљање о нашој судбини на другачији начин

Бањалука - Књига прича "Рашчарани свет" садржи десет прича о необичном. О неким детаљима нашег свакодневног које не умемо увек рационално да објаснимо, па ипак свесни смо да се догађају. Желела сам да тим и таквим детаљима дам неко литерарно уобличење.

Овим ријечима за "Глас Српске", једна од најзначајнијих савремених српских књижевница, Јелена Ленголд описала ново дјело "Рашчарани свет" исписано пером њених мисли и срца. На полицама књижара, библиотека, као и личних кутака читалаца за књигу, наћи ће се у издању "Архипелага" из Београда, а у понедјељак увече Ленголдова је први пут дјело упознала са јавности. На промоцији одржаној у Београду, о овом дјелу, али и новој збирци пјесама "Изабери једно место" говорили су Гојко Божовић, Данило Лучић и Владан Бајчета.

- То су такође и приче које се баве мрачним деловима људске психе, приче које се баве нашом подсвешћу, нашом интуицијом и нашим необјашњивим везама за прецима. Размишљање о нашој судбини на један мало другачији начин - наставила је причу Ленголдова.

Они који стварају нове животе умјетности, ваздух који мирише на инспирацију могу удахнути свуда око себе, а на сајту издавача у опису за  "Рашчарани свет" пише да је то књига која "истражује сеновите стране човекове природе у сусрету са изазовима модерног доба и приповеда граничне ситуације свакодневног искуства". То је и покренуло ријечи у овој књижевници.

- Управо те граничне ситуације које сам уочавала свуда унаоколо и за које ми се раније чинило да је можда рискантно правити од њих причу. Међутим, сада имам довољно година, а и довољно списатељског искуства да се не плашим да се бавим свим темама које ме заокупљају.  Из ове животне перспективе јасно ми је да не постоје погрешне теме - нагласила је ауторка, добитница Европске награде за књижевност, признања "Женско перо", "Биљана Јовановић" и  "Златни Хит Либер".

Заљубљеници у писану ријеч и овај пут ће уживати у препознатљивом приповједачком стилу, а како каже издавач је "Ленголдова је рашчарала наш свет, а зачарала многе читаоце". Име ове књижевнице у књижевном смислу на најљепши начин повезано је са жанром кратке приче. На питање постоји ли неки посебан разлог, због којег своје мисли и идеје прича кроз овај књижевни род, одговорила је да је интересантно да се такво питање никада не поставља ауторима романа.

- Као да је то једини легитимни књижевни род, а сви остали су помало под сумњом, или субверзивни. Приче и поезија су понајвише моја мера, нешто што ја умем најбоље да радим, па не знам што бих од тога одустајала зарад тренутне моде. Ето, као да ме ваше питање помало ставља у позицију да се браним, а не би требало тако да буде. Приче су, између осталог, веома тешке за писање. Морате да осмислите читав један свет и његове јунаке на неколико страна - истакла је Ленголдова.

Све мање је како каже, расположена за путовања, те да таква осјећања вјероватно долазе са годинама, али се нада да ће се са поштоваоцима њеног рада срести у Бањалуци.

- Најбоље се осећам кад не морам никуда да идем. Кофере спуштам са високих полица оставе баш само кад мора, али надам се да ћемо се срести у Бањалуци. То је нешто што не зависи од мене - рекла је књижевница.   

"Изабери једно место"

За нову збирку пјесама, рекли су:

"Песме снажних осећања и непосредног и сугестивног израза. Ове песме су, заправо, приче у форми ванредно уобличених песама". Гојко Божовић

"Песме Јелене Ленголд, које су освојиле тематски простор урбаности и интиме, и чија интонација иде од усхићености до меланхолије, медитативне сете и интелектуалне сумње, снажно се утискују у читалачки доживљај". Милета Аћимовић Ивков

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана