Из Фонда солидарности града Требиња прикупљено око 500.000 КМ

Из Фонда солидарности града Требиња прикупљено око 500.000 КМ 25.09.2017 23:38 | Срна

Требиње - Фонд солидарности града Требиња оправдао је постојање и за непуних шест мјесеци је од уплата привредника са овог подручја прикупљено око 500.000 КМ, којима ће бити финансирано 16 планираних програма, речено је вечерас у Требињу на састанку представника Градске управе и привредника.

На састанку је речено и да се до краја године очекује још уплата које ће знатно помоћи у финансирању приоритетних категорија друштва.


Састанку се одазвало стотињак привредника који су уплатили средства у Фонд солидарности, а градоначелник Требиња Лука Петровић их је упознао о досадашњем приливу средстава, гдје су усмјерена, какви су ефекти од прикупљеног новца и какви су планови, напомињући да се новац троши по приспијећу за реализацију усвојених програма.

Петровић је истакао да је присутнима предочено 16 програма који ће бити финансирани из Фонда, а са којима су се сагласили привредници, подсјећајући да, између осталог, обухватају социјалне категорије, мајке породиље, новорођенчад, стипендисте, незапослене борце, приправнике за високообразоване са Завода за запошљавање, пољопривреднике, дјецу-основце са села, младе брачне парове, самозапошљавање, образовање, здравство.

"Новац из буџета града који је био намијењен за ова давања усмјерићемо у инвестиције, чиме смо постигли циљ да цијела оператива града има посла. Већ ове године се показало да имамо недостатак грађевинских радника, недостатак угоститељских радника, а у наредном периоду задатак ће бити да правимо преквалификације и доквалификације", истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, прво ће бити реализовани програми који помажу члановима породица, а напосљетку и инвестиције, и то првенствено у руралном дијелу града.

Фонд солидарности замишљен је искључиво на солидарној основи, а уплате на рачун Фонда сматрају се чланарином и солидарношћу са програмима који се раде, те би на тај начин требало да функционише и убудуће.

Петровић је нагласио да град Требиње одбацује све негативне тврдње о злоупотребама тог новца, додајући да би добро било да је то неко и раније организовао.

"Све се искључиво заснива на добровољној бази, а предвиђена је уплата 0,5 процената укупног годишњег прихода субјекта. Ако не уплати ми га не можемо казнити, али ћемо имати неке аршине и људске односе према тим субјектима", рекао је Петровић.

Предсједник Управног одбора Фонда Мирко Ћурић каже да су имали моралну обавезу да позову привреднике који уплатама учествују у финансирању свих слојева друштва којима је потребна помоћ, да им захвале и да их упознају о плановима.

Ћурић је истакао да су вечерас позвали њих 105, а да у граду Требињу има око 200 привредника, изражавајући наду да ће се и они који до сада нису уплатили средства придружити својим колегама.

Један од корисника средства из Фонда солидарности Снежана Мисита, предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе", указала је на велики значај постојања Фонда солидарности за чланове удружења.

"Захваљујући средствима из Фонда солидарности три брачна пара су отишла у Чешку на вантјелесну ополодњу и за четврти су одобрена средства", рекла је Мисита и захвалила Петровићу што је омогућио да све жене, без обзира на године, покушају да се оставре као родитељи, те привредницима који имају слуха за ову и друге категорије друштва.

Привредник Радивоје Максимовић оцијенио је као позитивно постојање Фонда солидарности.

"Средства се издвајају на добровољној основи. Нормално да је свакоме велики динар, али када знамо да некоме на тај начин помажемо онда то радимо од срца", рекао је Максимовић и додао да транспарентно треба објавити ко је колико дао, а ко не, и да имају увид у трошење новца као што им је и вечерас представљено.

У Фонд солидарности, који је основан 22. децембра прошле године, издваја се 0,5 одсто од оствареног прихода, а средства уплаћују привредни субјекти са подручја града који су претходну пословну годину завршили са прометом већим од 50.000 КМ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица