Истанбул и Париз остају раднички сан

Анита Јанковић-Речевић
Истанбул и Париз остају раднички сан

Бањалука - Будимпешта, Венеција и Беч топ су дестинације међу становницима Српске који за првомајске празнике планирају да спакују кофере, док за Истанбул, Париз и друге метрополе, за чију је посјету потребан дубљи џеп, готово да нема заинтересованих.

У већини туристичких агенција кажу да продаја првомајских аранжмана приступачних цијена иде солидно, док оне скупље већ отказују јер нема довољно путника.

У добојској агенцији "Тоуринг травел" истичу да ће највећи број суграђана који планирају да првомајске празнике проведу изван РС, отпутовати у Венецију за шта ће издвојити 90 КМ.

- Путовање траје четири дана, а у ту цијену је укључен превоз, ноћење и доручак. Осим Венеције, тражена је и Будимпешта, а цијена је 99 марака. У понуди имамо и Париз, Краково, Праг, Истанбул, али те аранжмане готово нико и не купује - рекли су у овој добојској агенцији.

Власник агенције "Сани травел" из Бањалуке Жељко Ђурић истиче да понуда првомајских путовања никада није била богатија, те да слободних мјеста има за све дестинације.

- Продаја је солидна, а организујемо посјете већини европских центара почевши од Милана, Истанбула, Беча, Рима, Прага, Будимпеште, Тоскане… Највећи хит међу грађанима је Венеција и то путовање кошта 99 КМ са једним ноћењем. Добро се продају и аранжмани за Беч - казао је Ђурић.

Додао је да су Бањалучанима на располагању и бројна прољетна путовања Европом која су већи хит од првомајских.

- Ријеч је о путовањима која се организују средином априла и почетком маја, а цијене су доста ниже јер се заобилази Празник рада. Одлазак у Милано и Ђенову сада у априлу кошта 199 КМ, а за Први мај 249 КМ, тако да је разумљиво зашто су прољетна путовања популарнија - рекао је  Ђурић.

У туристичкој агенцији "Марчело травел" из Приједора нису задовољни продајом овогодишњих првомајских аранжмана. 

- Нема заинтересованих за путовања. У понуди имамо Праг, Блед, Клагенфурт, Плитвичка језера, посјету Мартин Броду, винарији "Звонко Богдан" у Новом Саду, затим Сремским Карловцима, а за сада је загарантован једино полазак у Охрид и Солун. За остале дестинације немамо довољно путника - рекли су у овој агенцији. 

Слободних мјеста има и у понуди коју је припремила бањалучка агенција "Унис турс".

- За први мај традиционално је најтраженија Италија због лијепог времена. Највећи број заинтересованих ове године је за језера Сјеверне Италије, Перуђу са Тосканом, као и за Љубљану, Блед и Трст. Путовања трају од три до пет дана, а најнижа цијена је за Љубљану, 249 КМ, док су друге дестинације нешто скупље - рекли су у "Унис турсу".

Тамара Пилиповић из Бањалуке каже да је прољеће најљепши период за обилазак метропола.

- Нерадне дане ћу искористити да посјетим Будимпешту. Већ сам била у престоници Мађарске, али ме сваки пут одушевљава. Вољела бих да са породицом отпутујем у Париз, мој син сања Дизниленд, али у том случају бисмо морали да се одрекнемо љетовања - казала је Пилиповићева.

Грчка хит љета

У добојској агенцији "Тоуринг травел" истичу да су већ почеле резервације аранжмана за љетовање, те да је Грчка и ове године најактуелнија, и то Паралија јер је најповољнија.

- Очекујемо гужве кад крене сезона, посебно за Макарску и Неум који су хит међу Добојлијама - рекли су у овој агенцији и додали да има много интересованих за Турску, али због високих цијена ријетки су они који купе аранжман.

И у бањалучкој агенцији "Сани травел" кажу да је кренула продаја љетовања, а најтраженији су аранжмани у Грчкој. 

Аранжмани                                                Цијене

- Једнодневни излет у Мартин Брод    25 

- Будимпешта, једно ноћење                 99  

- Венеција, једно ноћење                  90 - 99

- Винарија "Звонко Богдан", два ноћења 185

- Беч, два ноћења                                 295 

- Праг, три ноћења                               329 

- Охрид - Солун три ноћења                360 

- Рим - четири ноћења                         639

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана