Ињекција од 800.000 КМ јача управу и аграр

Свјетлана Шурлан
Ињекција од 800.000 КМ јача управу и аграр

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске подијелиће градовима и општинама укупно 800.000 марака бесповратног новца, који је намијењен за развој локалне управе и јачање пољопривреде.

Јавни позив за кандидовање пројеката за додјелу средстава ИРБ-а биће отворен до 26. октобра.

Пројекти који ће ИРБ финансирати морају се односити на двије области, а то су побољшање доступности и квалитета јавних услуга у градовима и општинама, те повећање обима, продуктивности и степена тржишности и финализације пољопривредне производње.

Од 800.000 КМ расположивог новца, половину обезбјеђује Влада РС из буџета, док је друга половина обезбијеђена путем Развојног програма УН-а (УНДП).

- Минимални износ по пројекту је 50.000 марака, а максимални 100.000 КМ. Подносилац пројектног приједлога дужан је да обезбиједи новац за суфинансирање реализације пројекта и то минимално 25 одсто укупне вриједности пројекта - истакли су у Влади РС.

Приједлоге пројеката могу подносити јединице локалне самоуправе, јавна предузећа или установе чији је оснивач град или општина.

- Са подручја једне локалне самоуправе могу бити поднесена највише два приједлога, а финансирање може бити одобрено само за један, боље рангиран пројекат. Укупно трајање пројекта не може бити дуже од осам мјесеци - наведено је у јавном позиву.

Из ИРБ-а истичу да пројекти морају да буду у складу с Стратегијом развоја локалне самоуправе у РС 2017-2021. године и Стратегијом развоја пољопривреде и руралних подручја РС 2016-2020. године.

У Министарству управе и локалне самоуправе РС позвали су све градове и општине да се пријаве на јавни позив који је доступан на интернет страницама Министарства и ИРБ-а.

Начелник општине Градишка и члан Предсједништва Савеза општина и градова РС Зоран Аџић истиче да је свака марка намијењена пољопривреди и развоју управе драгоцјена за локалне заједнице, па тако и новац који се овим путем пласира путем ИРБ-а.

- Општина Градишка ће сигурно аплицирати за овај новац. Имамо низ пројеката и покушаћемо да се уклопимо у дозвољена средства и реализујемо оно што нам је у овом тренутну најнеопходније - истакао је Аџић.

Циљ пројеката

- Боља доступност и квалитет јавних услуга

- Већи обим продуктивности пољопривредне производње

- Изградња нових прерађивачких капацитета у руралном подручју

- Гаранција стабилности дохотка ратарима

- Подршка ревитализацији сточних и зелених пијаца

- Унапређење обуке у пољопривреди

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана