Имовину између Добоја и Станара ипак дијеле арбитражом

Милијана Латиновић
Имовину између Добоја и Станара ипак дијеле арбитражом

Бањалука - Град Добој и општина Станари више од двије године не успијевају да се договоре у вези са подјелом имовине па ће одлука о томе шта коме по закону припада ипак бити донесена арбитражом.

То је епилог састанка, који је у сриједу одржан у Министарству управе и локалне самоуправе РС, а надлежни су овим двјема локалним заједницама оставили рок да до 20. новембра утврде арбитражно питање, односно шта ће бити предмет подјеле.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је на састанку да је подјела имовине између Добоја и Станара веома важна за обје локалне заједнице.

- Надам се да ћемо наћи начин да то питање буде ријешено споразумно - истакла је Решићева.

Станари су најмлађа општина у Српској, а тај статус су добили 2015. године. Рок за подјелу имовине са Добојем, у чијем су саставу раније били, био је 90 дана, али споразум између ових локалних заједница није постигнут.

Све је запело код кредита од шест милиона марака који је подигнут 2012. године. Град Добој је тражио од Станара да након што су добили статус општине, наставе враћати преостали износ кредита од око три милиона марака, јер је како су тврдили, дио новца уложен у инфраструктуру на подручју Станара. Руководство те општине на то није пристало па је у марту ове године одлучено да имовина буде подијељена арбитражом.

У августу ове године, челници ове двије локалне заједнице тврдили су да су на корак ближе договору и да ће све ријешити мимо специјалног суда. Међутим, све је поново запело у вези са кредитом који је од самог почетка био камен спотицања.

- Уколико се не буде могло одредити арбитражно питање, имовину ћемо дијелити судским путем. Град Добој не одустаје од идеје да ми враћамо преостали износ кредита, тврдећи да је новац уложен на подручју Станара. Ми не бјежимо од тога, али хоћемо црно на бијело за шта је и колико новца потрошено - истакао је начелник Станара Душан Панић.

У управи Добоја јуче нисмо успјели добити коментар у вези са овим проблемом, јер је, како су нам рекли, градоначелник Обрен Петровић на службеном путу. На позиве није одговарао ни његов замјеник Небојша Марић.

Марић је раније казао да од Станара траже да од тренутка када су добили статус општине наставе враћати кредит који је уложен у асфалтирање путева на подручју Станара, обнову Дома културе, јавну расвјету и водовод.

Концесије

Душан Панић каже да општина Станари не тражи новац од града, али да им неће препустити ниједну марку.

- Морамо знати гдје су уложена та три милиона. С друге стране, Добој је узео око шест и по милиона прихода од концесије за термоелектрану "Станари". По закону су дужни да кажу и гдје је тај новац уложен - рекао је Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана