IRB RS i Garantni fond kupili hartije od vrijednosti opštine Srbac

Dejan Jovičić
IRB RS i Garantni fond kupili hartije od vrijednosti opštine Srbac

Srbac - Investiciono-razvojna banka RS i Garantni fond kupili su obveznice opštine Srbac u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM, od čega je IRB vlasnik obveznica u vrijednosti od 3,2 miliona KM, a Garantni fond 300.000 KM.

Treća emisija obveznica emitovana je na period od 14 godina, a godišnja kamatna stopa iznosi 5,5 odsto.

Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srbac Vladimir Gužvić kaže da će sredstva biti iskorišćena za otplatu dospjelih dugovanja i prijevremenog otkupa obveznica iz prve i druge emisije u iznosu od 2,6 miliona KM, a ostatak za otplatu dugova za neplaćene poreze i doprinose za opštinsku upravu i Centar za socijalni rad i otplatu dugoročnog zaduženja u Novoj banci.

- Ušli smo u ovo zaduženje kako bismo izbjegli sve opasnosti od blokade računa opštine Srbac po raznim osnovama. Ovim zaduženjem praktično pretvaramo kratkoročne obaveze u dugoročne i u velikoj mjeri ćemo smanjiti obaveze koje na godišnjem nivou izdvajamo iz budžeta za otplatu raznih dugovanja. Opštinska uprava se ubuduće više neće moći dovesti u situaciju da ne plati dospjele obaveze jer će Centralni registar hartija od vrijednosti imati ulogu platnog agenta, tako da će sve obaveze po dospijeću odmah biti izmirene - rekao je Gužvić i dodao da će kamata i anuiteti biti otplaćivani kvartalno.

Odluka o dugoročnom zaduženju opštine Srbac putem treće emisije obveznica na domaćem tržištu kapitala prethodno je usvojena na sjednici lokalnog parlamenta.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da će trećom emisijom obveznica biti rasterećen budžet kojeg je na primopredaji zatekao u katastrofalnom stanju jer su kratkoročne obaveze u tom trenutku iznosile više od šest miliona KM.

- Zahtjev za dugoročno zaduženje odobrilo nam je i Ministarstvo finansija RS, a najvažnije od svega je da time nećemo preći iznos od 18 odsto od ostvarenih redovnih prihoda iz prošle godine - rekao je Dragosavljević.

On dodaje da će na ovaj način biti stvoreni uslovi za kapitalna ulaganja i unapređenje infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana