И у најтежим тренуцима има наде - отписан стамбени кредит због болести дјетета

РТРС
И у најтежим тренуцима има наде - отписан стамбени кредит због болести дјетета

Бањалука - Са двоипогодишњим сином, обољелим од леукемије и оцем који је, борећи се за сина оболио, животна прича породице Ђукић из Бањалуке, без икаквих примања, једна је од оних која мало кога оставља равнодушним.

Да и у најтежим тренуцима има наде, показао је потез банке, која је овој породици одлучила отписати 82-ије хиљаде марака дуга за стамбени кредит.

Поштење и у тренуцима када је живот суров, мора бити цијењено. Да је тако, зна породица Ђукић. Овај брачни пар, са двоје дјеце, већ годину дана живи у тешкој ситуацији, која мало кога оставља равнодушном. 

Двоипогодишњи Јован болује од леукемије. Упоредо са борбом за живот сина, Радијан Ђукић, Јованов отац, због пуцања срчане аорте борио се за сопствени. Уз стамбени кредит и дуг од 82.536 марака, њихова ситуација постала је готово безизлазна.

"Ситуација нам је била баш тешка, дијете нам се разбољело, ја сам болестан. Три мјесеца сам био у коми, на крају крајева, био сам отписан", рекао је Радијан Ђукић.

Ипак, нада да ће им живот ускоро бити лакши уз Радијаново оздрављење и стабилизацију Јовановог стања, дала је и банка. Иако звучи невјероватно, "Адико банка" Ђукићима, који ни дана нису каснили са исплатом, отписала је компелтан преостали дуг за стамбени кредит. 

"Потрудили смо се да испоштујемо у сваком могућем року тај датум у којем треба да платимо. Трудили смо се да не закаснимо ни дана уз помоћ добрих људи који су долазили, захвални смо свима", истакла је Драгана Ђукић.

Како и не би били. Преостали дио кредита, односно 82 хиљаде марака, требало је да буде отплаћен у наредне 22 године. Иако су били редовни, банци су се обратили, молбом за отпис 50 одсто дуга. 

"Ми заиста смо видјели да оно што би им стварно помогло је отпис комплетног кредита и одлучили смо дио тих наших донација и подршке упутити директно са жељом да бар мало помогнемо", изјавио је директор Адико банке Бањалука Марио Иванковић.

"То је било нам нешто највише поред свих ових проблема. Замислите останете без куће, то је незамисливо", каже Радијан Ђукић.

 Поред тога, опоравак од болести још траје, посебно дјечака, чија је борба тешка. Досадашње лијечење добро је поднио, стањем су и љекари задовољни, али терапије морају бити редовне. 

"Контроле су честе, идемо сваког понедјељк, а боде се, вади крв, прати се редовно његово стање и послије тога пијемо терапије. Сваке четири недјеље водимо га на Паприковац, боду га у кичму и то је то, они сматрају, пет година ако се болест не врати да је излијечен", додала је Драгана Ђукић.

Све то кошта, па је незапосленој породици уз остале трошкове, највише новца потребно управо за лијекове које купују практично, сваких 20 дана, а коштају од 100 до 500 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана